Chmelova

(Komlóhegy), 926 m. magas hegy Trencsén vmegye puchói j.-ban, oroszlánkő vára mellett; csucsáról felséges kilátás nyílik, nyergén a magyar Turista-Egyesület Vágvölgyi Osztályának menedékháza áll. V. ö. Pechány Adolf: Képek a Vág völgyéből (Turisták Lapja II. évf. 1890, 17-23. lap).

Chmielnik

v. Chmelnik, 1. város Podolia orosz kormányzóságban, a Bug 3 ágától alkotott szigeten, termékeny vidéken, (1885) 12 228 lak., földmíveléssel és cipőiparral. - 2. Város Kjelci orosz-lengyel kormányzóságban, a Vsodnia forrásainál, (1886) 7099 lak., bőrcserzéssel és szeszégetéssel.

Chmielowski

Péter, Lengyel iró, szül. Podoliában 1848 febr. 19., tanult Varsóban és Lipcsében s 1881. átvette a varsói Atheneum szerkesztését. A lapokban szétszórtan megjelent magvas cikkein kivül következő munkákat irt: Lengyel irónők a XIX. században (1885); Mickiewicz ÁDám, életrajz és irodalmi rajz (1886); A női alakok Mickiewicznél, Slowackinál és Kraszinskinál (1886); A lengyel irodalom körvonalai az utóbbi 20 évben (1886); Tanulmányok és rajzok a lengyel irodalomból (1886) s Kraszewski J. J. életrajza (1888).

Chnodomar

alamann fejedelem, II. Constantius császártól - ennek a bitorló Magnentius ellen folytatott háborui alkalmával - ösztönöztetve 352. Kr. u. Gallia nagy részében hadakozott, mignem 357. Julianostól, a későbbi császártól vereséget szenvedett és fogságba esett. Julianos II. Constantius-hoz küldte Rómába, hol C. meghalt.

Choana

l. Orr.

Choc

(frc., ejtsd: sok) a. m. összeütközés, összecsapás; két ellenséges lovascsapat összecsapása. Az összecsapás, melyet az azt nyomban követő kézitusa egészít ki, képezi a lovassági harc legfontosabb s döntő mozzanatát. Az összecsapásnál a fődolog, hogy erőteljes s hatásában szétzúzó legyen, ez pedig elérhető, ha a lovasság az utolsó pillanatban a lehető legnagyobb gyorsaságot fejti ki s amennyire csak lehetséges zárkozva marad. L. Roham.

Chocholna

(Nagy-), kisközség Trencsén vármegye trencséni j.-ban, (1891) 564 tót lakossal; itt őrlik a barát-lehotai dolomitbányából szikviz s egyéb pezsgőitalok gyártásához szükséges anyagot, amelyet azután Bécsbe és Galiciába szállítanak.

Choco

(ejtsd: csoko), Cauca állam É-i részének neve Kolumbiában, a Csendes-oceán partján; magában foglalja az Atrato és San Juan folyók vidékét; rendkivül termékeny, de egyszersmind nedvességénél fogva egészségtelen vidék is.

Chocs

az Árva-Liptói mészkőhegység középső tagjának (a C.-csoportnak) és az egész hegységnek legmagasabb emelkedése, mely a dubovai nyeregtől K-re 1613 m. magasságot ér el. Az egészben véve alacsony gerinc fölé e hegytömeg messzire kiemelkedik s uralja az egész vidéket; tömege egyfelől a Likavka és Lesztin, másfelől a Rasztocsa völgye vagyis Lucskii völgy és a Vág közt terül el; főtömegéből mintegy sugarasan indulnak ki mellékágai, melyek főleg D. felől érnek el tetemes hosszuságot s csak a Vágot kisérő dombokban szünnek meg. Maga a C. Árva és Liptó várm. határán emelkedik s É-i lejtője igen meredek s helyenkint óriási magasságu, közel függélyes sziklafalakként tornyosul fel. Megmászása ÉNy. felől (Felső-Kubinból) vagy DK. felől (Lucski fürdőből) 2-3 órát igényel; kilátása igen jutalmazó. A C. ismeretes heves zivatarairól és jégesőiről. V. ö. Thirring Gusztáv: Az Árva-Liptói mészkőhegység (Magy. Kárpátegyesület XIV. évk. 1887, 93-103. l.); Szántó F. Károly: Kirándulás a Nagy-C.-ra (Turisták Lapja V. évf. 1893).

Choctaw

(ejtsd: csoktó), két county az Egyesült-Államokban; az egyik Alabamában 1300 km2 területtel, 12 676 lak., székhelye: Butler.; a másik Missziszippiben 1850 km2 területtel, 16 988 lak., székhelye: Greensborough. Ős lakosai az appalacsok törzséhez tartoznak. A monda szerint magas hegyből származtak, amelyet szentnek is tartottak. Csontos, földmívelő nép. Azok szokásukról, hogy a gyermekeik koponyáját homokkal telt zsákokkal laposra szorították, a franciák «lapos fejü indusok»-nak nevezték el őket. Kezdettől fogva a fehérek barátjainak mondták magukat és büszkélkedtek, hogy fehér embertől a Ch. indus fejbőrt (skálp) még soha sem kanyarított le. De a fehér emberek alatt valószinüleg csak a déli államok lakóit érthették, amennyiben a polgárháboru idején, mint a szecesszionisták szövetségesei ugyancsak duskáltak a yankeek lekanyaríotott fejbőreiben.


Kezdőlap

˙