Repcekáposzta

l. Repce.

Repcekorom

a repce fekete kórsága, l. Repce (betegségei).

Répce-Lak

község, l. Lak (3).

Repceolaj

a téli repce (Brassica napus oleifera Dec.) és a nyári repce (B. praecox Dec.) megőrölt szemeiből sajtolt zsíros olaj. Szine sötétbarna, kénsavval való finomítás után sárga, majdnem szagtalan, íze nem kellemetlen, idővel azonban utálatos ízüvé és szaguvá válik, fajsúlya 0,913-0,918; -6 és -10° között megfagy, alkoholban alig, éterben könnyen oldódik, nem szárad be; alkotó részei: az olajsav, eru kasa és sztearinsav gliceridjei. Használják világító anyagul, szappan és gépkenő gyártására, bőr és gyapju megkenésére.

Repcepogácsa

nagyon tápláló olajgyári hulladék, melynek csak az a hátránya, hogy az állat emésztő szerveiben mustárolajat fejleszt, minélfogva legfeljebb 1-2 kg. etethető belőle naponta egy-egy nagy állattal. Különösen sok mustárolajat fejleszt a vad R., vagyis az, mely a gabona rostálása alkalmával nyert vadrepce sajtolása után marad vissza. A R.-t rendesen csak marhával és juhval etetik, a sertésnél rossz ízü húst és zsírt létesít.

Repceszipoly

(állat), l. Gubacslégy.

Repcsénfű

(növ.), Csapó szerint az Erica vagyis Calluna vulgaris, l. Csarab; R. továbbá helyenként a fekete repce (l. Mustár), a Barbarea vulgaris, valamint az Eruca is. A névcsere az Erica és Eruca növénynevek összetévesztéséből ered. R. végre a Raphanistrum Tourn. vagyis a vad retek vagy vad mustár (Raphanus Raphanistrum L.) is. Fehér s piros-kékkel erezett virágu fajtája a R. arvense Tourn., sárga virágu és lila erü a R. segetum Tourn. Nálunk a mezőn és szántóföldön terem. Becője gyöngysorhoz hasonló, virága sárga, levele félbeszárnyas, magvából olajat sajtolnak.

Repeal Association

(ejtsd: rlipil esszosjészn), O'Connell (l. o.) által 1832. Dublinben Irország és Nagy-Britannia uniójának megszüntetésére alakított társaság címe.

Repedéses porcellán

l. Craquelé és Keramika.

Repercussio

(lat.) a. m. visszaverés, visszapattanás; a zenében l. Fuga.


Kezdőlap

˙