CÍMLAP
Arató András
Világítástechnika
2.1, javított és bővített kiadás


TARTALOM, ELŐSZÓ


Bevezető

1. Világítástechnikai alapfogalmak
2. Fényforrások
3. A fényforrások működtető szerelvényei
4. Lámpatestek
5. Világítástechnikai előírások
6. Világítási ötletek
7. Irodalomjegyzék

Előszó

Ha valaki nyitott szemmel több évtizedet eltölt egy szakmában, akkor ezalatt óhatatlanul hatalmas információtömeg halmozódik fel körülötte. A modern technika segítségével megnyílt a lehetőség arra, hogy ennek egy részét mások számára is hozzáférhetővé tegyük. Ez a gondolat adta az ötletet, hogy az íróasztal fiókjában, számítógépes lemezeken kallódó cikkek, tanulmányok felhasználásával szűkebb szakterületemet, a világítástechnikát ilyen formában feldolgozzam.

Egyes felmérések szerint a bennünket érő információk 80 %-át a szemünkön keresztül kapjuk. Kísérletek sorozata mutatta ki a világítás és a közérzetünk, szellemi és fizikai munkateljesítményünk közötti összefüggést. A világítás emellett napjainkban környezetformáló, építészeti elemként is megjelenik. Ezen ismertető célja, hogy a legszükségesebb alapfogalmak ismertetése után áttekintést adjon az érdeklődők számára a világítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A közreadott ismertetés elsősorban nem világítástechnikai szakembereknek készült. Mivel azonban a magyar nyelvű szakirodalom sok szempontból elavultnak tekinthető, könnyen elképzelhető, hogy a szakemberek is találnak hasznosítható információt benne. A választott publikációs mód lehetőséget ad arra, hogy a közöltek ne rekedjenek meg az ismeretek mai szintjén, hanem lehetőség szerint naprakészen kövessem a fejlődést. Az első alkalommal 1997-ben megjelent anyag folyamatos kiegészítgetései után, hat év elmúltával elérkezettnek láttam az időt egy formailag és tartalmilag is átdolgozott, bővített 2. kiadás közzétételére. Ennek a munkának az eredménye a jelen elektronikus könyv.