Web Page Design for Designers

 


 

 

A paletták használata sok zavart okoz a web oldal tervezők körében.

A WPD fórum olvasóinak kérésére, az előző fejezet témájának bővebb kifejtéséül rövid felvilágosítás következik az indexelt paletták rejtelmeiről.

"Rövid" felvilágosításról van szó, hiszen az említett szabályok többnyire alkalmazhatóak, de egy PC-n, a grafikus kártyától és a meghajtó programtól függően, bármi megtörténhet!

Az, hogy mi látható ezen az oldalon, a monitor színmélység beállításától függ.

16 vagy 24 biten a képek kis eltérésekkel az eredetihez hasonló minőségben láthatóak.

Ha a monitor 8 bites, az eredmény "kissé eltérő" és "teljesen rossz" is lehet.

Ezen az oldalon különböző palettájú GIF képek láthatóak. Ezt az eljárást (azonos oldalon különböző palettájú GIF file-ok használatát) ajánlatos elkerülni, hamarosan kiderül, miért.

Macintosh System Palette

A mellékelt 8 bites, saját palettával rendelkező GIF képen a standard Macintosh rendszer paletta látható.

A Macintosh felületen csak két palettaszín foglalt - a fehér és a fekete. Az összes többi átdefiniálható.

Ezen a képen tesztelhető, hogy alakítja át a böngészőnk a paletta színeit. Ha bármelyiknek nincs közeli megfelelője a 6x6x6-os web palettán, a helyén a MacIntosh palettájáétól eltérő szín jelenik meg.

Windows 95 Default Palette

Ez a tipikus Windows 95 paletta a fekete színnel kezdődik és fehérrel végződik. 8 bites, saját palettával rendelkező GIF file-ba lett elmentve.

Az első és utolsó 10 palettaszín a Windows által foglalt, és a standard 16 VGA, valamint 4 SVGA színt tartalmaz: világos sárga, világos zöld, világos kék, közép szürke. A fennmaradó 236 szín tetszés szerint átdefiniálható.

Ez a paletta, ami az alapértelmezett, gyári paletta, nincs "kőbe vésve", mint a MacIntosh-é. Megváltozhat, ha a felhasználó beilleszt egy olyan háttérképet, vagy megnyit egy olyan programot vagy képet, amelyik eltérő palettával rendelkezik.

Ezen a képen tesztelhető, hogy definiálja át a böngészőnk a paletta színeit. Ha bármelyiknek nincs közeli megfelelője a 6x6x6-os web palettán, a helyén a Windows 95 palettájáétól eltérő szín jelenik meg.

Autumn Leaves - JPEGGreen Leaf - JPEGWinter Trees - JPEG

Három kép 24-bites
JPEG formátumban elmentve

Három kép következik, teljesen különböző színtónusban. Az első csoport JPEG formátumban lett elmentve, ezek 24 bitesek.

8 bites monitoron a böngészőnek elvileg megfelelő módon kellene a képeket 256 színre redukálnia.

16 vagy 24 biten a képek fényképminőségben jelennek meg.

A file-ok közepes tömörítéssel lettek elmentve, és alig kisebbek, mint az itt következő GIF file-ok.

Autumn Leaves - GIFGreen Leaf - GIFWinter Trees - GIF

Ezek a képek a
6x6x6 web palettára épülnek

Ez a 3 kép GIF formátumú file-okban van, és a 6x6x6-os web palettát tartalmazza, ami a Netscape "rendszer" palettája. A Mac vagy PC képernyőkön 8 bites GIF képeket erre a palettára alkalmazva elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

8 biten az eredménynek lényegében megkülönböztethetetlennek kellene lennie a fenti 3 JPEG képtől, nem számítva a vörös leveleken tapasztalható kisebb "négyszögesedést", "blocking-in"-t.

16 vagy 24 biten a képek ugyanúgy néznek ki.

Autumn Leaves Adaptive - GIFGreen Leaf Adaptive - GIFWinter Trees Adaptive - GIF

16- vagy 24-bites monitoron ezek az
'adaptív' palettájú képek jobban mutatnak,
mint a 6x6x6 palettájú párjaik, de rosszabbul
8 bit esetén, a kétszeres 'dithering'
illetve videókártya problémák miatt

Ezek a képek saját, "adaptív" palettákkal lettek elmentve.

Ez a három kép általában nem szerepelhetne egymás mellett egy 8 bites képernyőn. Ha mindegyik külön ablakban jelenne meg, az előtérben lévő nagyon hasonlítana a 24 bites verziójára, míg a háttérben a két másik eltorzulna.

A Netscape és az Internet Explorer is a saját palettájának megfelelően alakítja át ezeket az ütköző palettájú képeket, és bár így elvész némi árnyékolás, az eljárás ebben az esetben, a képek természeténél fogva elfogadható. Telített vagy test színeket tartalmazó fontosabb képek esetén az átalakítás, redukálás észrevehetőbb hibákat okozhat.

8 biten néha jobb az adaptív, mint a 6x6x6-os paletta használata. Többen azt tanácsolják, hogy a file méretének csökkentése érdekében 8 bitesnél kisebb színmélységű GIF formátumot alkalmazzunk, adaptív palettával - és néha be is válik ez a trükk.

Legjobb kipróbálni minden módszert, és azt használni, amelyik a legmegfelelőbb a kívánt képekhez.

Az említett 6x6x6 web paletta

Photoshop .act paletta formátumban is

letölthető. Használata:

A 'Photoshop/Goodies/Color Palettes'

folder-ba kell másolni,

ezután az 'Indexed Color' menü

'Custom' pontjának kiválasztásával

kapott 'Color Table' panel segítségével

lehet megnyitni.

Mac WebAct.sit.hqx     PC WebAct.zip

Az én PowerMac 8500 gépem, 17" Radius PrecisionColor monitorral, nagyon "engedékeny". A Windows palettánál tapasztalható némi "dithering"-től eltekintve, 8 biten minden elfogadhatóan jelenik meg a Netscape-ben, és kiválóan a Microsoft Internet Explorer 2.1-ben, a legkisebb torzulás nélkül.

A két PC-m más történet. A Diamond Stealth 3000 videókártyával és a legfrissebb meghajtó programokkal felszerelkezett új Pentium 166-os gépen az összes, ezen az oldalon látható telített szín észrevehetően megváltozik 8 bites üzemmódban, de tökéletesen jelenítődik meg 16 és 24 biten.

Az öreg 486-osom, ami alaplapra integrált grafikus chip-pel rendelkezik, 3.11-es Windows alatt a színek nagy részét helytelenül adja vissza.

A következő oldalon amin nincsenek ütköző palettájú képek, mindennek normálisan kell kinéznie.

 

menunext