CÍMLAP

Magyar színháztörténet

TARTALOM, ISMERTETŐTartalom

I. KÖTET
1790-1873


MÁSODIK KÖTET
1873-1920Ismertető

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Magyar Könyvklubbal közösen megjelentette a Magyar színháztörténet 1873-1920 című kötetet (melynek főszerkesztője Székely György, szerkesztője Gajdó Tamás). A Magyar színháztörténet első kötete a hivatásos magyar színjátszás 200. évfordulójára jelent meg. A mű a tudományos kézikönyv igényével 1790-től 1873-ig mutatja be a hazai színházművészet fejlődésének legfontosabb állomásait. A Magyar Tudományos Akadémia Színház- és Filmtudományi Bizottságának szellemi irányításával elkészült ennek a munkának a folytatása.

A Magyar színháztörténet új kötete a 19. század végétől mutatja be az új színházalapításokat, az európai színjátéktípusok meghonosítására tett kísérleteket, a kabaré születését és virágzását, a díszlet- és jelmeztervezés történetét, a báb- és előadóművészet kezdeteit. A könyvfoglalkozik a német nyelvű társulatok helyzetével, a külföldi vendégművészek játékának hatásaival. Egyúttal először kerül az olvasó kezébe a korszak vidéki színjátszásáról szóló átfogó összefoglalás.

A kézikönyvben szereplő tanulmányok az 1873-tól 1920-ig tartó időszak európai színházművészeti törekvéseiről, a hazai dráma- és színházelméleti gondolkodásról, a legelső színháztörténeti összefoglalásokról, a századelő és a századvég színikritikájáról is tájékoztatnak.

Forrás:
http://www.oszmi.hu/kiadvanyaink.shtml