{818.} TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA

ABEL, Wilhelm

     1980     Strukturen und Krisen der spätmittelalterlichen Wirtschaft. Stuttgart–New York

ANDRÁD Sámuel

     1789     Elmés és mulatságos anekdoták. I. Bécs

ANDRÁSFALVY Bertalan

     1958     A lótej erjesztése és fogyasztása Bogyiszlón. Népr. K. III/1–2. 228–230.

     1961     Pekmez. Adatok törökkori szőlőkultúránk ismeretéhez. In: BABICS András (szerk.): Kisebb tanulmányok, MTA Dunántúli Tudományos Intézet. 87–95. Pécs

APOR Péter

1736/1972     Metamorphosis Transylvaniae, azaz Erdélynek változása. Szerk. TÓTH Gyula. 1972. Budapest

BAKÓ Ferenc

     1952     Az erdőhorváti perecsütő asszonyok. Ethn. LXIII. 416–432.

     1977     Hagyomány és változás a palóc temetkezési szokásokban. NMMÉ 23. 95–146.

     1987     Palócföldi lakodalom. Budapest

BAKOS Ferenc

     1982     A magyar szókészlet román elemeinek története. Budapest

BAKSAY Sándor

     1891     Magyar népszokások (Alföld). In: Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben VII. = Magyarország II. 83–148. Budapest

BALASSA Iván

     1960     A magyar kukorica. Budapest

BALÁZS Lajos

     1976     A csíkszentdomokosi lakodalmi perec. Népism. Dolg. 142–146.

BÁLINT Sándor

     1962     A szegedi paprika. Budapest

     1973     Karácsony, húsvét, pünkösd. Budapest

     1977     Ünnepi kalendárium. I–II. Budapest

     1975–1979     A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. I–III. MFMÉ 1974–1975/2; 1976–1977/2; 1978–1979/2.

BALOGH Sámuel

     1827     Rövid rajzolatja a’ paraszt lakodalomnak Gömörben. TGy XI/3. 38–54.

BARABÁS Jenő

     1959     Adatok a népi húskonzerváláshoz. Ethn. LXX. 439–440.

BARABÁS Jenő–GILYÉN Nándor

     1987     Magyar népi építészet. Budapest

BARANYAI DECSI János

     1598     Adagiorum graeco-latino-ungaricorum. Bartphae

BÁRCZI Géza

     19662     A magyar nyelv életrajza. Budapest

{819.} BÁRTH János

     1984     Kecel története és történeti néprajza a kései feudalizmus idején. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 77–325. Kecel

     1989     Dézsmálási utasítások. In: ÉGETŐ Melinda–FILEP Antal (szerk.): Történeti-nép-rajzi források a XVIII–XIX. századból. Documentatio Ethnographica 13. 35–58. Budapest

N. BARTHA Károly

     1929     A debreceni fésűsmesterség. Debrecen

BÁTKY Zsigmond

     1933     Táplálkozás. In: CZAKÓ Elemér (szerk.): A magyarság néprajza I. 37–123. Budapest

BEITL, Richard

     1974     Wörterbuch der deutschen Volkskunde. 3. Aufl. Neu bearbeitet von – . Stuttgart

BÉL Mátyás

     1729     Meliboeus (álnéven): Der Ungarische Sprachmeister. Pressburg

     1730 k./1984     Magyarország népének élete 1730 táján. Ford. és [közreadja] WELLMANN Imre. 1984. Budapest

     1774     Meliboei ungarischer Sprachmeister in einer ganz veränderten Gestalt (Bél Mátyás halála után). 5. Aufl. Pressburg

BELÉNYESY Márta

     1958     Egy XVI. századi főúri étrend kultúrtörténeti és néprajzi tanulságai. NÉ XL. 133–153.

BENDA Gyula

     1973     Statisztikai adatok a magyar mezőgazdaság történetéhez 1767–1867. Budapest

BENKER, Gertrud

     1979     Nudelbrett und Nudelwalker in ihrem Funktionszusammenhang. In: MAR-TISCHNIG, Michael (hrsg.): Sammeln und Sichten. 45–50. Wien

T. BERECZI Ibolya

     1986     Népi táplálkozás Szolnok megyében. Debrecen

BETHLEN Miklós

     1708–1710/1955 w Önéletírása. Sajtó alá rend.: V. WINDISCH Éva. Budapest

BÓDI Zsuzsa

     1989     Pest megyei oláh cigány csoportok táplálkozásának változása 1920–1989. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest

BOROSS Marietta

     1956     A nagybudapesti és pestkörnyéki paradicsomkultúra gazdasági és néprajzi vizsgálata. NÉ XXXVIII. 129–161.

BORZSÁK Endre

     1937     Juhhús a népi táplálkozásban. Ethn. XLVIII. 199–202.

BŐDI Erzsébet

     1985     A Kind of Cake („molnárkalács”) in the Hungarian Popular Culture. Műv. Hagy. XXII. 61–79.

     1988     On the Ethnography of Hungarian Wedding Cakes. Műv. Hagy. XXIII–XXIV. 215–223.

BRAUDEL, Fernand

     1974     Capitalism and Material Life 1400–1800. Glasgow

     1985     Anyagi kultúra, gazdaság és kapitalizmus XV–XVIII. század. I. A mindennapi élet struktúrái: a lehetséges és lehetetlen. Budapest

BRIGHT, Richard

     1815/1970     Richard Bright utazásai a Dunántúlon 1815. Ford.: Szerecz Imre. 1970. Veszprém

     1818     Travels from Vienna through Lower Hungary. Edinburgh–London

{820.} BÜNKER, Johann Reinhard

     1895     Das Bauernhaus in der Heanzerei (Westungarn). Mitteilungen der Anthropologi-schen Gesellschaft in Wien XXV. 98–154.

CALEPINUS, Ambrosius

     1585/1912     Ambrosii Calepini Dictionarivm decem lingvarvm. Lvgdvni [Lyon], 1585. Kiadva: Calepinus latin–magyar szótára 1585-ből. Sajtó alá rendezte MELICH János. 1912. Budapest

CZIFRAY István

     18406     – szakács mester Magyar nemzeti szakácskönyve. Újra kiadta Vasváry Gyula szakács mester. Pest

CSAPÓ József

     1775     Új füves és virágos magyar kert. Pozsony

CSATKAI Endre

     1957     Parasztházak leltárai a Széchenyiek uradalmaiból. Népr. K. II/1–2. 307–315.

CSEFKÓ Gyula

     1950     Kürtöskalács, kürtőskalács. MNy XLVI. 256–258.

K. CSILLÉRY Klára

     1982     A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei. Budapest

DANNINGER József

     1907     Pozsony szab. kir. város 1526–1527. évi számadáskönyve művelődéstörténeti szem-pontból. Művelődéstörténeti értekezések 27. Budapest

DERECSKEI FODOR Gábor

     1827     A’ mezei gazdaság. TGy XI/11. 44–102.

DOMOKOS Pál Péter

     1931     A moldvai magyarság. Csíksomlyó

DORNER Soma

     1891     Komárommegyei lakodalmi szokások. Ethn. II. 210–212.

DÖMÖTÖR Sándor

     1959     Lakodalmi kalácsaink néprajzához. NÉ XLI. 45–58.

ECSEDI István

     1935     A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása. Debrecen

EGYED Antal

     1829/1986     Cserna Anna–Kaczián János: Egyed Antal összeírása és korrajz Tolna vármegyéről. 1986. Szekszárd

ELIAS, Norbert

     1987     A civilizáció folyamata. I–II. Budapest

Étrendi szokások

     1960     Étrendi szokások a munkás-, alkalmazotti és paraszti háztartásokban. Statisztikai időszaki közlemények 34. Budapest

FARKAS András

     1810     A’ Miskóltzi gyűlés és a’ verselő musának Budáról Kassára való utazása. Kassa

FÉL Edit–HOFER Tamás

     1972     Bäuerliche Denkweise in Wirtschaft und Haushalt. Eine ethnographische Unter-suchung über das ungarische Dorf Átány. Göttingen

FENTON, Alexander

     1974     Sowens in Scotland. Folk Life (The Society for Folk Life Studies) 12. 41–47.

FILEP Antal

     1971     Szokásleírások a 18. és 19. századból. NK–NT V–VI. 115–133.

FODOR István

     1975     Cserépüstjeink származása. AÉ 102. 250–266.

FÜLEP Lajos (szerk.)

     19705     A magyarországi művészet története. I–II. Budapest

FÜLÖP Éva

     1985     Burgonyatermesztés egy dunántúli telepes faluban 1745-ben. Ethn. XCVI. 336–340.

{821.} FÜVESSY Anikó

     1974     A pásztorok táplálkozása a tiszafüred-kócsi legelőn. Műv. Hagy. XV–XVI. (1972–1974.) 153–172.

GAZDA Klára

     1971     Ünnepek, alkalmak étkezési szokásai. Megyei Tükör (napilap, Kovászna m.) 1971. aug. 29.

GEGŐ Elek

     1838     A’ moldvai magyar telepekről. Buda

GOMBOCZ Zoltán

     1905     A régi magyar ételnevek eredetéről. MNy I. 160–168, 254–261.

GÖNCZI Ferenc

     1914     Göcsej. Kaposvár

GULÁCSI Zsuzsanna

     1990     A gyümölcs és felhasználásának hagyományos módjai Bödén. In: HÁLA József–HORVÁTH Gyula (szerk.): Néprajzi dolgozatok Bödéről. 91–107. Szentendre

GUNDA Béla

     1932     A kenyérsütés Orosháza környékén. NÉ XXIV. 102–111.

     1966     Ethnographica Carpathica. Budapest

GUNDEL Imre

     1970     Adalékok az étlap, menülap, árlap történetéhez. A Magyar Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 1. 221–251.

     1982     A vendéglátóipar-történeti dokumentációs gyűjtemény. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 3. 212–216.

GUNDEL Imre–HARMATH Judit

     1979     A vendéglátás emlékei. Budapest

GVADÁNYI József

     1793     Rontó Pál. Pozsony–Komárom

     1796     A falusi nótáriusnak testamentoma. Pozsony

GYÖRFFY István

     1930     A házasság és a lakodalom a matyóknál. NNy II. 225–254.

GYÖRFFY Lajos

     1932     A nagy ínség 1863-ban. Túrkeve

HAÁZ Ferenc Rezső–SIKLÓDI Pál

     1932     A lakodalmi prémes (vagy perémes). NÉ XXIV. 118–119.

HÁLA József

     1992     A sósvíz hasznosítása a Kis- és Nagy-Homoród menti falvakban. A M. Áll. Földtani Intézet jelentése az 1990. évről. 697–713. Budapest

HALÁSZ Péter

     1973     A moldvai magyarok egy régi étele. Zsufa. Ethn. LXXXIV. 341–345.

HANÁK Péter

     1978     Magyarország társadalma a századforduló idején. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. VII. 403–515. Budapest

Háromszéki OklSzj.

     1943     Cs. Bogáts Dénes: Háromszéki oklevélszójegyzék. Erdélyi Tudományos Füzetek 163. Kolozsvár

HEGYI Imre

     1964     A lisztminőségek és a tésztafélék összefüggése. Ethn. LXXV. 362–383.

HELLER András

     1941     A sommások élelmezése. Magyar Statisztikai Szemle XIX. 8–15.

HELM, Rudolf

     1932     Die bäuerliche Männertrachten in Germanischen Nationalmuseum zu Nürnberg. Heidelberg

{822.} HERMÁNYI DIENES József

     1759/1960     Nagyenyedi Demokritus (1759). Sajtó alá rendezte KLANICZAY Tibor. 1960. Budapest

HOFER Tamás

     1975     Három szakasz a magyar népi kultúra XIX–XX. századi történetében. Ethn. LXXXVI. 398–414.

HOFFMANN Tamás–MOLNÁR Mária

     [1980]     Paraszti konyha. Kiállítási vezető. é. n. Budapest

HOFFMANNSEGG, Johann Centurius

     1800     Reise des Grafen von Hofmannsegg (!) in einige Gegenden von Ungarn bis an die türkische Grenze. Görlitz

     1887     Gróf Hofmannsegg utazása Magyarországon 1793–1794-ben. Budapest

HOPPÁL Mihály

     1980     Elosztás és egyenlőség. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományi Osztályának Közleményei XXXII. 139–154.

HORNYIK János

     1860–1866     Kecskemét város története oklevéltárral. I–IV. Kecskemét

HORVÁTH István

     1971     Magyarózdi toronyalja. Kolozsvár

HÓMAN Bálint–SZEKFŰ Gyula

     19352     Magyar történet. I–V. Budapest

HÖFER, Josef–RAHNER, Karl (szerk.)

     1957–1967     Lexikon für Theologie und Kirche. Begründet v. Michael Buchberger. 2., neu bearb. Aufl. I–XIV. Freiburg

HUSEBY-DARVAS, Éva V.

     1992     Handmade Hungarianness: The Construction of Ethnic Identity Among Elderly Noodlemakers in Michigan. Hungarian Studies 7 (1991/92). 187–196.

IGAZ Mária–KRESZ Mária

     1965     A népi cserépedények szakterminológiája. NÉ XLVII. 87–131.

IMPLOM József

     1969     Szótörténeti adalékok (nyújtófa). MNy LXV. 330–347.

Iron Gate

     1973     The „Iron Gate” Complex Atlas. Ed.: Romulus VULCĂNESCU. Bucureşti

ISTVÁNFFY Gyula

     1894     Mátralji (!) palócz lakodalom Ethn. V. 38–51.

     1896     A borsodi matyó nép élete. Ethn. VII. 165–174.

     1898     Újabb adatok a palóczok ethnographiájához. Ethn. IX. 311.

JANKÓ János

     1892     Kalotaszeg magyar népe. Budapest

     1902     A Balaton melléki lakosság néprajza. Budapest

JEREMIÁS Sámuel

     1827–28/1954     wA Köz-nép’ házasodásának módja Baranyában. Közli HOFFMANN Tamás. Ethn. LXV. 517–529.

JÓKAI Mór

     1862     Kakas Márton (álnéven): Nemzeti eledeleink. Vas. Ú. 321. oldal

KANYAR József

     1967     Harminc nemzedék vallomása Somogyról. Kaposvár

KARDOS László

     1943     Az Őrség népi táplálkozása. Budapest

KELETI Károly

     1887     Magyarország élelmezési statisztikája. Budapest

E. KEMÉNYFI Katinka

     1900     A Kibéd vidéki székely köznép táplálkozása és a táplálkozás befolyása a közegészségre. Egészség XIV. 149–169.

{823.} KEREKES György

     1901     A kassai céhek árszabása. MGSz VIII. 471–483.

Kéziratos fejedelmi szakácskönyv

     1600 k./1893     Az erdélyi fejedelmi udvar kéziratos szakácskönyve 1600 körül. In: RADVÁNSZKY Béla (szerk.): Régi magyar szakácskönyvek. 5–252. Budapest

KISBÁN Eszter

     1960     Vizsgálatok a kisalföldi népi táplálkozás köréből. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest

     1961     A gyümölcskenyér elterjedésének tanulságai. Adatok a német–magyar interetnikus érintkezés kérdéséhez. Ethn. LXXII. 325–343.

     1966     A magyar kenyér. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 3254. Budapest

     1967     A joghurt helye és szerepe a délkelet-európai tejfeldolgozási rendszerekben. Ethn. LXXVIII. 81–94.

     1968     A lepénykenyér a magyar népi táplálkozásban. NK–NT I. 51–91.

     1969     A sertéshús tartósítása a paraszti háztartásban. NK–NT II–III. 103–116.

     1970     A kenyér a táplálkozási struktúrában. NK–NT IV. 97–125.

     1978a     A táplálkozás néprajzi vizsgálatának negyedszázada Magyarországon 1951–1976. In: TÁLASI István (szerk.): Eredmények és feladatok az anyagi kultúra kutatásában. 152–203. Dissertationes Ethnographicae 2 (1976–78). Budapest

     1978b     Táplálkozási vizsgálat Vágás, volt Udvarhely vm., Tăetura, Jud. Hargita, Románia. MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirat 899. Budapest

     1984a     Ételek, étkezés. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 769–791. Kecel

     1984b     Korszakok és fordulópontok a táplálkozási szokások történetében Európában. Ethn. XCV. 384–399.

     1987     „Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva...” A cukor bevezetése a parasztoknál Magyarországon. Agria XXIII. 239–264.

     1988a     A kávé bevezetése Magyarországon. Ethn. XCIX. 149–177.

     1988b     Bread and Breadbowls. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 50–60. Edinburgh

     1989a     Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikás. Életmód és tradíció 4. Budapest

     1989b     A táplálkozás kutatása az Ethnographia első száz évfolyamában 1890–1989. Ethn. 100. 373–383.

     1991     Ételhordás reggel. A nyári reggeli a Kárpát-medence parasztkultúrájában. In: HALÁSZ Péter (szerk.): A Duna menti népek hagyományos műveltsége. 393–400. Budapest

     1992a     A főtt tészták elterjedése Európában és Magyarországon. In: MOHAY Tamás (szerk.): Közelítések. Néprajzi, történeti, antropológiai tanulmányok Hofer Tamás 60. születésnapjára. 13–35. Debrecen

     1992b     Örmények: ételek, jelképek Erdélyben és Magyarországon. Ethn. 103: 1–27.

     1993a     Menyegzői lakomák a magyar parasztoknál a 18–19. században. NK–NT XVII. 81–106.

     1993b     Food and Hierarchy in Early Modern Hungary. In: CHEAPE, Hugh (ed.): Studies in European Ethnology. 132–137. Edinburgh

     1994a     Hog’s Head Cheese, Preßwurst, Schwartenmagen. An 18th–20th century Innovation in Hungary. In: PÖTTLER, Burkhard et al. (Hrsg.): Innovation und Wandel. 187–198. Graz

     1994b     Milky Ways on Milk-Days: The Use of Milk and Milk Products in Hungarian Foodways. In: LYSAGHT, Patricia (ed.): Milk and Milk Products from Medieval to Modern Times. 14–26. Edinburgh

     1994c     „Húsevőnap”–„tésztaevőnap”: az egyházi böjti fegyelem táplálkozásszerkezet-for-máló szerepe. In: KISBÁN Eszter (szerk.): Parasztkultúra, populáris kultúra és a központi irányítás. 75–98. Budapest

{824.} KISBÁN Eszter

     1994d     Egy 16. századi hazai étlap értelmezéséhez. Társadalmi középrétegbeliek asztala egy nyugat-dunántúli Nádasdy-birtokon 1553-ban. Arr. 31–33: 165–171.

     1996     Europica Verietas. Variationen auf die Suppe in Mitteleuropa. In: VAŘEKA, Josef (hrsg.): Europäischer Kulturraum–Einheit in Vielfalt. Praha. Kézirat, megjelenés alatt.

KISKÉRI BALOGH István

     1898     Cserháti [helyesen csereháti] néprajzi adatok. Ethn. IX. 128–135.

KISS István, N.

     1973     Húsfogyasztás (katonai és közfogyasztás) a XVI–XVII. századi Magyarországon. AtSz XV. 92–114.

KISS Lajos (néprajzkutató)

     1929     A nyírvíz. A Földgömb I. 1–6.

     19813     A szegény emberek élete. Budapest (1. kiad. 1939, 1943)

KISS Lajos (nyelvész)

     1989     A sütőharang elnevezései a magyar nyelvjárásokban. Nyelvtud. Közl. XC. 162–172.

KIS-VICZAY Péter

     1713     Selectiora adagia latino-hungarica. Bartphae

KNÉZY Judit

     1975     A táplálkozás szokásai és rendszere Gige, Csököly, Rinyakovácsi és Kisbajom belső-somogyi községekben. SMK 2. 103–118.

     1977     Csököly népének gazdálkodása és táplálkozása (XVIII–XX. század). Kaposvár

     1980     A sertéshús fogyasztása és tartósítása Somogy megye parasztságánál (1850–1960). In: KNÉZY Judit (szerk.): Anyagi kultúra. 109–136. Somogy néprajza II. Kaposvár

     1984     Somogy XVIII. századi táplálkozástörténetéből. In: KANYAR József (szerk.): So-mogy megye múltjából. 135–172. Levéltári évkönyv 15. Kaposvár

     1989     Gazdasági változások és a somogyi parasztság táplálkozása 1850–1890. MMgMK 1988–1989. 555–582.

     1991     Hagyományok és változások a somogyi mezőgazdasági népesség táplálkozásában 1696–1960. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 15061. Budapest

KOCSIS Gyula

     1988     Hagyatéki leltárak Cegléd 1850–1900. Mezővárosi és falusi közösségek iratai – Inventáriumok 2. Cegléd

KOLOSVÁRI Sándor–ÓVÁRI Kelemen (szerk.)

     1885–1904     A magyar törvényhatóságok jogszabályainak gyűjteménye. I–V/2. Budapest

KOMÁRY Erzsébet

     19142     A polgári háztartás szakácskönyve. (19061.) Budapest

KOMLOS, John

     1989     Nutrition and Economic Development in the Eighteenth-Century Habsburg Monar-chy. An Anthoropometric History. Princeton

KORITSÁNSZKY Ottó

     1901     Lakodalmi szokások Kölesden, Tolna vármegyében. Ethn. XII. 273–278, 307–315.

KÓS Károly

     1959     Erdélyi adatok a pogácsa készítéséhez. Népr. K. IV/1–2. 3–14.

     1981     Népi írott források a székelység anyagi kultúrájának múltjához. Ethn. XCII. 471–478.

KÓSA László

     1980     A burgonya Magyarországon. Budapest

     1990     Paraszti polgárosulás és a népi kultúra táji megoszlása Magyarországon (1880–1920). Debrecen

KOVÁCH Géza–BINDER Pál (szerk.)

     1981     A céhes élet Erdélyben. Bukarest

K. KOVÁCS László

     1970     Adatok tejkonzerválásunk egyik régi módjához. Ethn. LXXXI. 617–634.

{825.} KOVÁCS Sándor Iván

     1981     „A gyomros matéria”. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 5–142. Budapest

KOVÁTS István

     1882/1981     Egy szegény pórfiú önéletrajza. (Közreadja) BÁLINT Sándor. 1981. Budapest

KOWALSKA–LEWICKA, Anna

     1971     Die Volksnahrung der Bauern in Polen. Acta Ethn. XX. 45–84.

KOZMA Edith

     1958     Mîncări vechi (supe) in bucătăria din Rimetea (Trascău). (Alte Speisen (Suppen) in der Küche von Rimetea.) Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei 1957–1958. 327.

KRESZ Mária

     1991     Magyar fazekasművészet. Budapest

KRÍZA János

     1863     Vadrózsák. Kolozsvár

KUBINYI András

     1964     A mezőgazdaság történetéhez a Mohács előtti Budán. Gallinczer Lénárt számadáskönyve 1525-ből. AtSz VI. 371–404.

KUBINYI Ferenc–VAHOT Imre (szerk.)

     1853–1854     Magyarország és Erdély képekben. Pest

KUMOROVITZ L[ajos] Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó)

     1959     KUMOROVICZ (!) L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet: Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. I–II. Történeti néprajzi füzetek 1–2. Budapest

Küchenmeisterei

     1485     Kuchenmaistrey. Peter Wagner, Nürnberg

LEMNIS, Maria–VITRY, Henryk

     19792     Altpolnische Küche und polnische Tischsitten. Warszawa

LE PLAY, Frédéric

     1855/18772     Iobajjy ou paysans (a corvées) des plaines de la Theiss (Hongrie centrale). In: LE PLAY, Frédéric: Lex ouvriers européens. II. 272–303. Tours (1. kiad. 1855.)

     1903     Tiszamenti jobbágy (Hatvan). In: LE PLAY, Frédéric: A munkásviszonyok reformja. 495–516. Budapest

LIPPAY János

     1664     Posoni kert. I–II. Bécs

LONOVICS József

     1857     Népszerű egyházi archeológia. Kiadta HOPF János. I. [Az egyházi évkör.] Bécs

LOSONCZI Ágnes

     1972     A táplálkozás társadalmi és emberi viszonyai. Valóság 1972/3. 16–29.

     1977     Az életmód az időben, a tárgyakban és az értékrendben. Budapest

LUBY Margit

     1939     A szilva hazája. NÉ XXXI. 300–310.

LUKÁCSY Sándor

     1984     Kincsásás XIV. Pályaválasztás a XVII. században. Kortárs 28. 1277–1281.

MADAR Ilona

     1981     A székelyföldi Atyha lakóinak táplálkozása. Kézirat, MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirattár 2367.

     1993     Sárrétudvari néprajza. Debrecen

MAJOR Bálint

     1897     Tisza-Nagy-Rév község történelmi múltja. Kunszentmiklós

MAKKAI László

     1954     I. Rákóczi György birtokainak gazdasági iratai 1631–1648. Budapest

{826.} MAKKAI László

     1979     A magyarországi mezőgazdaság termelési és fogyasztási struktúrája a XVII. század közepén. In: GUNST Péter (szerk.): Mezőgazdaság, agrártudomány, agrártörténet. 253–263. Budapest

     1985     Művelődés a 17. században. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. III. 1461–1576. Budapest

MAKSAY Ferenc

     1968     Parasztság és majorgazdálkodás a XVI. századi Magyarországon. Budapest

MALOUIN, Paul-Jacques–SCHREBER, Daniel Gottfried

     1769     [MALOUIN, P.-J.: Description et détails des Arts du meunier, du vermicellier et du boulanger. 1767.] SCHREBER, Daniel Gottfried: Ausführliche Beschreibung der Müller-, Nudelmacher- und Bäckerkunst. Übersetzung [und Kommentar]. 1769. Leipzig

MARKUŠ, Michal

     1977     Traditionelle saure Suppen in der Slowakei. Ethnologica Slavica VIII–IX. 147–154.

MÁTÉ Lajos

     1899     Lakodalmi szokások Hajdú-Nánáson. Ethn. X. 223–232, 287–293.

MATOLCSI János

     1982     Állattartás őseink korában. Budapest

MÁTYUS István

     1787–1793     Ó- és új diaetetica. I–VI. Pozsony

MAURUSCHAT, Hans Heinrich

     1975     Gewürze, Zucker und Salz im vorindustriellen Europa. Eine preisgeschichtliche Untersuchung. Kézirat, Diss. Göttingen

Mezőgazdasági munkabérek

     1899     Mezőgazdasági munkabérek Magyarországon 1899-ben. A m. kir. földmívelésügyi minister kiadványai 22. 1901. Budapest

MIHALIK József

     1899     Kassa város ötvösségének története. Arch. Közl. XXI. 1–349.

MISKULIN Alajos

     1905     Magyar művelődéstörténeti mozzanatok Giovanni és Matteo Villani krónikája alap-ján. Budapest

MOLNÁR István

     1958     A székely lakodalom jelképes süteménye: a prémes. Adatok az „életfa” elterjedéséhez. Népr. K. III/4. 29–43.

MORVAY Judit

     1950     Az ünnepi táplálkozás a Boldva völgyében. Ethn. LXI. 148–171.

     1955     A cserépedény a mezőkövesdiek kultúrájában. NÉ XLVII. 31–64.

     1956     Asszonyok a nagycsaládban. Budapest

     1962     Népi táplálkozás. Útmutató füzetek a néprajzi adatgyűjtéshez 6. Budapest

     1965     Táplálkozás. In: NAGY Gyula (szerk.): Orosháza néprajza. 400–427. Orosháza

MYRDAL, Janken

     1988     The Plunge Churn from Ireland to Tibet. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 111–137. Edinburgh

Nádasdy-étlap

     1553/1958     KUMOROVITZ L. Bernát (közlő): A Nádasdyak asztalán 1550 (!) október havában fogyasztásra kerülő ételek jegyzéke. NÉ XL. 143–148.

     1553/1959     KUMOROVI[T]Z L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó). Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. II. 112–127. Budapest

O. NAGY Gábor

     1956     Nyakleves. MNy LII. 173–177.

     19652     Mi fán terem? Magyar szólásmondások eredete. Budapest

     1966     Magyar szólások és közmondások. Budapest

{827.} NAGY Vera

     1981     Ünnepi táplálkozás Hódmezővásárhelyen. MFMÉ 1980–1981/1. 143–154.

Nagyszótár (NSz)

          Az MTA Nyelvtudományi Intézetében lévő akadémiai nagyszótár gyűjtemény kéziratos anyaga

NAGYVÁTHY János

     1820     Magyar házi gazdasszony. Pest

NEUNTEUFL, Herta

     1978     Das erste Grazer Kochbuch (1686) und die Entwicklung der österreichischen Küche. Österreichische Zeitschrift für Volkskunde 81. 81–114.

Nürnbergisches Kochbuch

     1691     Vollständiges Nürnbergisches Kochbuch. Nürnberg

NYISZTOR Tinka

     1994     A levesétel szerepe és jellege egy moldvai falu táplálkozáskultúrájában (Pusztina, 1920–1994). Tudományos Diákköri dolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest

OLÁH Miklós

     1536/1985     Hungária. Ford. NÉMETH Béla. 1985. Budapest

ORBÁN Balázs

     1868–1873     A Székelyföld leírása. I–VI. Pest–Budapest

Österreichischer Volkskundeatlas

     1959–1980     Hrsg. v. d. Kommission für den Volkskundeatlas in Österreich. 6 Lieferungen, Karten und Kommentar. Linz–Wien

PACH Zsigmond Pál

     1986     Magyarország és a levantei kereskedelem a XVI–XVII. században. Előadások a Történettudományi Intézetben 4. Budapest

PALÁDI-KOVÁCS Attila

     1966     A boza kultúrtörténeti hátteréhez. Műv. Hagy. VIII. 71–84.

     1974     Szárított hús a pásztoroknál. Műv. Hagy. XV–XVI. 175–187.

     1993     A magyar állattartó kultúra korszakai. Budapest

PALOTAY Gertrúd

     1929     Lakodalmi torták Boldogon. NÉ XXI. 8–9.

PÁLL István

     1985     A torma népi felhasználása Magyarországon. Ethn. XCVI. 340–351.

Pâtes alimentaires

     1989     Contre Marco Polo: une histoire comparée des pâtes alimentaires (cikksorozat). Médiévales (Paris) XVI–XVII. 25–100.

PERJÉS Géza

     1963     Mezőgazdasági termelés, hadseregélelmezés és stratégia a XVII. század második felében (1650–1715). Budapest

PÉTERFFY Károly

     1741–17421     Carolus Péterffy: Sacra Concilia Ecclesiae Romano-Catholicae celebrata in Regno Hungariae 1016–1740. I–II. Viennae–Posonii

PETRÁŇOVÁ, Lydia

     1991     Die Anfänge des Kaffeetrinkens in Böhmen und die Rolle der Kaffeegesellschaften in der Tschechischen nationalen Wiedergeburt. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten–Coffee in the Context of European Drinking Habits. 203–206. Zürich

     1992     Development and Possibilities of Historical Studies of Meals and Nourishment in Bohemia. In: TEUTEBERG, Hans-J. (ed.): European Food History. A Research Review. 236–255. Leicester–London–New York

POCHLJOBKIN, W. W. (Pokhlëbkin, Vižjam Vasiževich)

     1984     Nationale Küchen. Die Kochkunst der sowjetischen Völker. Moskau–Leipzig

{828.} PÓCS Éva

     1965     A karácsonyi vacsora és a karácsonyi asztal hiedelemköre. Népr. K. X/ 3–4. Budapest

     1982     Kenyér és lepény. A régi nyersanyag és technológia szerepe a halottkultuszban. In: HOPPÁL Mihály–NOVÁK László (szerk.): Halottkultusz. 184–199. Előmunkálatok a Magyarság Néprajzához 10. Budapest

PONORI THEWREWK József

     1829     Kőre leppencs. A’ káposzta-sózás Erdélyben. Mezei Gazdák Barátja 267–272, 286–287.

RADVÁNSZKY Béla

     1879–1896     Magyar családélet és háztartás a XVI. és XVII. században. I–III. Budapest

     1893     Régi magyar szakácskönyvek. Budapest

RÁTZ Zsuzsanna

     1816–1818     Buza szükségben felsegéllő Jegyzések. I–III. Miskolc

REGULY Antal

     1857/1975     –palóc jegyzetei 1857. Szerk.: SELMECZI KOVÁCS Attila. 1975. Eger

RÉSŐ ENSEL Sándor (szerk.):

     1867     Magyarországi népszokások. Pest

RETTEGI György

     1970     Emlékezetre méltó dolgok 1718–1784. Közzéteszi: JAKÓ Zsigmond. Bukarest

Rézi néni szegedi szakácskönyve

     1876/191111     [Dolecskó Teréz]:–. Budapest (1. kiad. 1876. Szeged)

ROMVÁRY Vilmos

     19763      Fűszerek könyve. Átdolg., bőv. kiad. Budapest

RONTZIER, Frantz de

     1598     Kunstbuch von mancherley Essen. Wollffenbüttel [Wolfenbüttel]

ROTH, Johann Ferdinand

     1802     Geschichte des nürnbergischen Handels II. Leipzig

RÖMER Béla

     1971     Brot und Fladen im pannonischen Gebiet Jugoslawiens vom Standpunkt eines Ethnologen und Lebensmittelchemikers. Ethnologia Scandinavica [1.] 116–119.

RUMPOLT, Marx

     1581     Ein new Kochbuch. Frankfurt am Main

RUMPOLT, Marx–KESZEI János

     1680/1983     Marx Rumpolt: ein new Kochbuch 1581. kéziratos magyar fordítása 1680. Közölve: LAKÓ Elemér (szerk.): Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból. 1983. Bukarest

SACCHETTI, Franco

     1946     Il Trecentonovelle. A cura di Vincenzo PERNICONE. Firenze

SANDGRUBER, Roman

     1982     Die Anfänge der Konsumgesellschaft. Wien

     1988     Zeit der Mahlzeit. Veränderungen in Tagesablauf und Mahlzeiteneinteilung in Österreich im 18. und 19. Jahrhundert. In: BRINGÉUS, Nils-Arvid et alii (hrsg.): Wandel der Volkskultur in Europa. 459–472. Münster

Sándor-kódex

     1518 k./1874     VOLF György (közreadó): Régi magyar codexek. 213–238. Nyelvemléktár II. Budapest

SCHMITTHENNER, Erika–SCHMITTHENNER, Heinrich

     1960     Speise und Trank in Europa. Wissenschaftliche Veröffentlichungen des Deutschen Instituts für Länderkunde NF 17–18. 109–165.

SCHMOLLER, Gustav

     1871     Die historische Entwicklung des Fleischkonsums sowie der Vieh- und Fleischpreise in Deutschland. Zeitschrift für die gesamte Staatswissenschaft XXVII. 284–362.

{829.} SCHRAM Ferenc

     1967     Reformkori néprajzi gyűjtés Tolna megyében. Ethn. LXXVIII. 570–577.

SCHUCHAT, Molly GEIGER–

     1971     Hungarian Food: the Interrelation between Cosmopolitanism and Ethnicity. Hun-garian Refugees in America and their Counterparts in Hungary. PhD Dissertation, kézirat, The Catholic University of America, Washington

SCHWALM Edit

     1974     Ünnepi és hétköznapi táplálkozás két hevesi faluban. Agria XI–XII (1973–1974). 309–324.

     1981     A palóc lakodalmi kalácsok. Ethn. XCII. 350–373.

     1989     A palócok táplálkozása ünnepeken és hétköznapokon. In: BAKÓ Ferenc (szerk.): Palócok. III. 379–495. Eger

SERENI, Emilio

     1981     Note di storia dell’alimentazione nel Mezzogiorno: i Napoletani da „mangiafoglia” a „mangiamaccheroni”. In: SERENI, Emilio, Terra nuova e buoi rossi. 292–371. Torino

SERGŐ Erzsébet

     1964     Rákospalota népi táplálkozása. Népr. K. IX/1. 190–256.

SOMOGYI Manó

     1888     Az óbudai hajógyár munkásainak helyzete. Budapest

SÓS József

     1942     Magyar néptáplálkozástan. Budapest

STOKAR, Walter von

     1951     Die Urgeschichte des Hausbrotes. Leipzig

SZABÓ Bálint

     1981     Az étkezés rendje Nyárádszentimrén. Népism. Dolg. [4.] 82–96.

SZABÓ István

     1954     Bács, Bodrog, Csongrád megye dézsmalajstromai 1522-ből. Budapest

     1969     A középkori magyar falu. Budapest

     1975     A magyar mezőgazdaság története a XIV. századtól az 1530-as évekig. Budapest

SZABÓ T. Attila

     1976–1993     Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár. I–VI. Bukarest, Budapest–Bukarest

SZÁDECZKY Lajos

     1913     Iparfejlődés és a czéhek története Magyarországon, okirattárral. I–II. Budapest

SZAITZ Leó

     1788     Máriafi István [álnéven]: Kis Magyar Frázeológya. Pozsony

SZATHMÁRY Lajos

     1983     Szathmary, Louis: How Festive Foods of the Old World Became Commonplace in the New, or the American Perception of Hungarian Goulash. Oxford Symposium on Foods and Eating Habits, Proceedings 2/1. 137–143.

SZÉKELY József

     1851     Liliputfalvi Liliputi Tóbiás. Regény. Pest

SZÉKELYNÉ KŐRÖSI Ilona

     1986     Egy kecskeméti háziasszony számadáskönyve 1826–27-ből. Cumania 9. 145–168.

SZENTE Arnold

     1898     A Lendva-vidék néprajza. Ethn. IX. 62–72.

Szentsei-daloskönyv

     1704/1977     Szentsei György daloskönyve. Sajtó alá rendezte VARGA Imre. 1977. Budapest

SZEPSI CSOMBOR Márton

     1968     összes művei. Régi Magyar Prózai Emlékek 1. Budapest

SZILÁGYI Miklós

     1976     A szárított hal. Halkonzerválási módok a magyar halászok gyakorlatában. SzBMÉ VI–VII. (1975–1976) 137–171.

{830.} SZIRBIK Miklós

     1835–1836/1926 wMakó várossának közönséges és az abban lévő reformata ekklesiának különös leírása 1835/36. Sajtó alá rendezte EPERJESI Kálmán. 1926. Makó

SZIRMAY Antal

     1809     Szathmár vármegye fekvése, történeti és polgári esmérete. I. Buda

Szlovákia Néprajzi Atlasza

     1990     Etnografický Atlas Slovenska. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava

     1991     Etnographischer Atlas der Slovakei. Übersetzung der Texte und der Erläuterungen. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava

Szolnok megye néprajzi atlasza (SzMNA)

     1974–1975     Szerk.: SZABÓ László–CSALOG Zsolt. I/1. Kommentár. 1974. I/2. Térképek. 1975. Szolnok

SZŰCS Judit

     1986     Táplálkozás. In: Csongrád város monográfiája. Kézirat, megjelenés alatt.

TAHY Gáspár

     1837     Heves és Külső-Szolnok törvényesen egyesült vármegyék esmértetése. TGy XXI/12. 3–58.

TAKÁCS Lajos

     1991     Tanulmányok a gabonatermesztés és az erdőgazdálkodás köréből a XVII–XIX. században. Budapest

TÁLASI István

     1946     Az Alföld néprajzi kutatásának kérdései és problémái. Az Alföldi Tudományos Intézet Évkönyve I. 1–35.

TÁTRAI Zsuzsanna

     1990     Adalékok a Zobor-vidéki magyar falvak vallásos hagyományaihoz. In: FEJŐS Zoltán–KÜLLŐS Imola (szerk.): Vallásosság és népi kultúra a határainkon túl. 257–278. Budapest

TEUTEBERG, Hans-Jürgen

     1991     Zur Kulturgeschichte der Kaffee-Surrogate. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten – Coffee in the Context of European Drinking Habits. 169–199. Zürich

TEUTEBERG, Hans-Jürgen–WIEGELMANN, Günter

     1986     Unsere tägliche Kost. Geschichte und regionale Prägung. Münster

THALY Kálmán

     1873a     Késmárki Thököly Imre naplói, leveleskönyvei és egyéb emlékezetes írásai. Közli –. II. Magyar Történelmi Emlékek. Írók. 24. Budapest

     1873b     II. Rákóczi Ferencz leveleskönyvei 1703–1712. Közli –. I. 1703–1706. Archivum Rákóczianum. II. Rákóczi Ferenc levéltára. I. osztály. Had- és Belügy 1. Pest

THURY József

     1890     Kis-Kun-Halas néprajza. Ethn. I. 381–410.

Thurzó-étlap

     1603/1893     Étlap 1603-ból. In: RADVÁNSZKY Béla: Régi magyar szakácskönyvek. 1893. 321–391. Budapest

TOWNSON, Robert

     1797     Travels in Hungary. London

TÓTFALUSI KIS Miklós

     1698     Maga személlyének Mentsége. Kolozsvár

Tótfalusi-szakácskönyv

     1695     Szakats mesterségnek könyvetskéje. M. Tótfalusi Kis Miklós [nyomdája]. Kolozsvár

     1695/1981     Szakács mesterségnek könyvecskéje. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 263–420. Budapest

TÓTH Béla

     1899     A paprika története. In: TÓTH Béla: Magyar ritkaságok. 143–155. Budapest

{831.} TÖMÖRKÉNY István

     1893     Szegedi parasztok és egyéb urak. Szeged

     1963     Munkák és napok a Tisza partján. Budapest

TÖRÖK Károly

     1867     Magyar alföldi népszokások. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. I. 61–65, 113–124, 186–187, 226–230, 294–298. Pest

     1868     A magyar alföldi népéletből. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. II. 19–23, 33–38. Pest

UJVÁRY Zoltán

     1991     Népi táplálkozás három gömöri völgyben. Debrecen

Urbáriumok

     1959     MAKSAY Ferenc (szerk.): Urbáriumok XVI–XVII. század. Budapest

VAJKAI Aurél

     1947     A magyar népi táplálkozás kutatása. Budapest

VAKARELSKI, Christo

     1969     Bulgarische Volkskunde. Berlin

VARGA Gyula

     1993     A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében. Debrecen

VARGÁNÉ TÓTH Lídia

     1990     A termelés és fogyasztás összefüggése Nyékvárkony népi táplálkozásában. Új Mindenes Gyűjtemény 9. 65–91.

VÁSÁRHELYI Gergely

     1599     Catechismus. Canisius Pétertől irattatott Keresztényi tudománynak rövid summája. Kolozsvár

VÉGH Antal

     1978     Száz szatmári parasztétel. Budapest

VESZELSZKI Antal

     1798     A növényplánták országából való erdei és mezei gyűjtemény. Pest

VIGA Gyula

     1990     A tésztakészítés sajátos eszköze a magyarságnál (csigacsináló táblácskák). HOMÉ XXVIII–XXIX (1989–1990). 465–482.

VIGH Károly

     1980     Asszonyok és férfiak tüköre. Tanúvallomások a XVII. századbeli Marosvásárhelyről. Budapest

Vita

     1964     Vita a Történettudományi Intézetben Perjés Géza könyvéről. AtSz VI. 512–547.

Vőfélykönyv

     [1793 u.]     Újdonnan új vőfény kötelesség, mellyet az illyen hivatalokban forgolódók kedvekért készített és kiadott egy versellő. é. n. Vác

     [1847 u.]      Mennyegzői vígságra a legeslegújabb vőfélység. é. n. Magyaróvár

     1852     Egyed Antal: Dunaföldvári vőfélyek’ köszöntése lakodalmakon. Pest

     1863     Hos József: Az ügyes vőfél. Irta öreg–Makón. Szeged

     1867     Vargyas Endre: Legújabb rábaközi vőfélyköszöntések. Győr

     18781/1911     Vetró Lőrinc: Alföldi vőfény-könyv. Irta–, Szegednek szülötte, több lakodalmak verselő vőfénye. Nyélbe ütötte Tatár Péter. Budapest [1. kiad. Szeged].

Vőfélykönyv, kéziratos

     [1826]     Makó, kéziratos könyvben lakodalmi versek. Makói Református Egyház Irattára, M. 151

     [1839]     Kecskemét, kéziratos könyvben lakodalmi versek. OSzK Oct. Hung. 416.

VÖRÖS Károly

     1977     A parasztság változása a XIX. században. Ethn. LXXXVIII. 1–13.

WIEGELMANN, Günter

     1967     Alltags- und Festspeisen. Wandel und gegenwärtige Stellung. Marburg

{832.} WIEGELMANN, Günter

     1970     Innovationszentren in der ländlichen Sachkultur Mitteleuropas. In: Volkskultur und Geschichte. Festgabe f. Josef Dünninger. Hrsg. v. D. HARMENIG et al. 120–136. Berlin

     1971     Was ist der spezielle Aspekt ethnologischer Nahrungsforschung? Ethnologia Scan-dinavica [1.] 6–16.

     1976     Novationsphasen der ländlichen Sachkultur Nordwestdeutschlands seit 1500. Zeitschrift für Volkskunde 72. 177–200.

     1982     Der Wandel von Speisen- und Tischkultur im 18. Jahrhundert. In: HINRICHS, Ernst–WIEGELMANN, Günter (hrsg.): Sozialer und kultureller Wandel in den ländlichen Welt des 18. Jahrhunderts. 149–161. Wolfenbüttel

     1990     Theoretische Konzepte der Europäischen Ethnologie. Diskussion um Regeln und Modelle. Münster

     1992     Kartoffelspeisen des 19. Jahrhunderts in Norddeutschland. In: OTTENJANN, Helmut–ZIESSOW, Karl-Heinz (hrsg.): Die Kartoffel. Geschichte und Zukunft einer Kulturpflanze. 79–92. Cloppenburg

WIENER Moszkó

     1902     A magyar czukoripar fejlődése. I–II. Budapest

WILSON, C. Anne

     1976     Food and Drink in Britain. Harmondsworth

ZIMÁNYI Vera

     1985     Gazdasági és társadalmi fejlődés Mohácstól a 16. század végéig. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk.: PACH Zsigmond Pál. III. 285–391. Budapest

Zrínyi-szakácskönyv

     1662 e./1981     A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 143–262. Budapest