Kezdőlap

Balás Árpád (sipeki),

kir. tanácsos, a m.-óvári m. kir. gazdasági akadémia igazgatója, szül. 1840. szept. 1. Oravicza-bányán, Krassó-Szörény-megyében, hol atyja, ki jelenleg az osztr. magy. államvasúttársaság nyug. vezérfelügyelője, akkoriban az államkincstári bányaigazgatóság titkára volt. A gymnasiumot szülőhelyén, Pécsett, Aradon és Nagyváradon végezte; ezután a bécsi polytechnikumba járt és a mezőgazdaságtant is hallgatta. Innét a barsmegyei zelizi uradalomba gazdasági gyakorlatra ment; az 1859-61. években Magyar-Óvárott az akkori csász. királyi felső gazdasági tanintézet tanfolyamát végezte; ezután erdészeti szaktudományok szerzése végett még a selmeczbányai erdészeti akadémiába járt. A dettai uradalomban egy évig kezelőtiszti minőségben töltött szolgálat után felszólítást kapott arra, hogy a m.-óvári gazd. tanintézetnél tanársegédi állást vállaljon. E helyzetében az akkori cs. kir. kereskedelmi miniszterium kéthavi külföldi tanulmány-utazásra küldte. Időközben a m. kir. helytartótanács Keszthelyen az első magyar tannyelvű gazd. felső tanintézetet felállítván, 1865. őszén a növénytermelés és rokontárgyak segéd tanárává nevezte ki, hol három év mulva rendes tanár lett és állami segélyzés mellett Németország, Belgium, Hollandia és Francziaország gazd. tanintézeteit és nevezetesb gazdaságait kereste fel. Az 1874. évben a gazd. tanintézetek reformnak vettetvén alá, a keszthelyi tanintézet átalakításával B. bizatott meg, ki 10 évig állt ez intézet élén. Az 1884. év őszén a kir. tanácsosi czím adományozása mellett a m.-óvári gazdasági akadémia igazgatói állására helyeztetett át.

Mezei gazdaságot illető czikkei megjelentek a következő szaklapokban: Gazdasági Lapok, Erdészeti Lapok, Földmivelési Érdekeink sat.

Munkái:

1. A keszthelyi m. kir. gazd. felső tanintézet könyvtárának jegyzéke. Pest, 1869.

2. Utmutatás a kezdőgazda gyakorlati kiképzésére. Keszthely, 1870.

3. Magyarország fontosabb vadon termő s meghonosodott fák és cserjék rendszeres leirása. Selmeczbánya, 1870.

4. Általános és különleges növénytermelés alapvonalai. Bpest, 1876. (A bácsmegyei gazd. egylet által arany-éremmel kitüntetve. Hensch Árpád közreműködésével teljesen átdolgozott 2. kiadás. M.-Óvár. 1888.)

5. Rétmívelés és legelőkezelés alapvonalai. Bpest, 1876.

6. A bélyei uradalom. M.-Óvár, 1883.

7. Nézetek a mezőgazdasági kisérleti telkek berendezése s kezeléséről. U. ott. 1886. (Különnyomat a Mezőgazdasági Szemléből.)

8. Különleges mezőgazdasági növénytermelés. U. ott, 1889.

9. Észrevételek gazdasági tanintézeteink ügyében. M.-Óvár, 1890.

10. A magyaróvári gazdasági tanintézet 1836. évi állapotának leirása egy remekirónk tollából. U. ott, 1890.

Szerkesztette a keszthelyi gazdasági fels. tanintézet Értesítőit 1869-70. és a m.-óvári m. kir. gazd. akadémia több évi Értesítőjét és magyarra fordította a Hartinger-féle gazdasági táblákat (V. VI. VIII. IX. Bécs, 1875.)

Szinnyei Repertóriuma. Term. és Könyvészete 28. 255. 989.

Moenich és Vutkovich, M. Irók Névtára 252.

Wiener Landwirth. Zeitung 1882. 68. sz. arczk.

M. Könyvészet 1876. 1888. és önéletr. adatok.