Kezdőlap

Bán Zsigmond,

jogtudor, szül. 1852. nov. 2. Iszka-Szent-Györgyön, Fejérmegyében; középiskoláit Székes-Fehérvárott végezte, mire a budapesti egyetemen jogot hallgatott, s jogtudori oklevelet nyert. Jogi tanulmányai közben a műtörténelemmel is foglalkozott, rajzolt, festett és mintázott. 1880-ban beutazta Német- és Francziaország nagy részét és ez idő alatt a műtörténetet és a művészetek technikáját tanulmányozta; Párisban 6 hónapot töltött és a szép-művészetek iskolájába is eljárt. Párisból hazatérve, ügyvédi irodában nyert alkalmazást és legtöbb idejét a polgári perrend elméletének és a jogpolitikának szentelte. 1877. végén a 48. gyalogezrednél mint egy éves önkéntes befejezte katonai szolgálatát, hadnagygyá lett kinevezve s mint ilyen részt vett a bosnyák hadjáratban. Jelenleg Budapesten lakik és jogi tanulmányain kivül a festészettel is foglalkozik.

Jogpolitikai czikkei az Ügyvédek Lapjában jelentek meg 1885-ben Verus álnév alatt. 1886. aug. az igazságügyi miniszterhez a budapesti járásbiróságoknak szakbizottságokká leendő átalakitása tárgyában egy memorandumot nyujtott be; az itt kifejtett nézetek a jogisajtóban és a napilapokban is tárgyaltattak. Társadalmi czikkei a Pesti Hirlapban jelentek meg neve aláirásával; többek közt: Középületeinkről és Játékdühről (1889. 232. 279.)

Munkái:

1. Nyilt levél igazságszolgáltatásunk tárgyában. Szentgyörgyi Imre ő méltóságához. Bpest. 1885. (Verus névvel, kiméletlenül kelt ki az akkori viszonyok ellen és a röpirattal sokat foglalkoztak a hirlapok.)

2. Nyilt levél a horvát biróságok visszaéléseiről. Gróf Khuen-Héderváry Károly... Horvátország bánjához. U. ott. 1886. (Verus névvel.) E röpiratban a horvát biróságok azon visszaéléseit tüntette fel, melyeket különösen a magyar biróságok megkereséseinek végrehajtása körül követtek el; e röpirat úgy a hazai, mint a külföldi sajtóban bővebb vita tárgyát képezte.

3. A magyar vasuti jog. U. ott, 1886. (Dr. Eulenberg Salamonnal együtt. A vasuti jog terén nálunk ez az első munka. Ism. Jogtudom. Közlöny.)

M. Könyvészet 1885. 83. 1886. 30. 125. és önéletrajzi adatok.