Kezdőlap

Köpeczi Bócz József,

városi rendőr főkapitány, Köpeczi Mihály, földbirtokos és bibarczfalvi Bertalan Borbála fia, szül. 1862. jan. 29. Köpeczen (Háromszékm.); tanulmányait Székely-Udvarhelyt az ev. ref. collegiumban végezte; a 80-as évek elején a budai polgári tanárképzőt látogatta, honnét III-ad éves korában Bécsbe ment, hogy a szobrászat- és rajzban tovább képezze magát. 1886-ban a nemzeti tornacsarnokban megszerezte a tornatanári oklevelet. 1887-ben a lovassági népfelkelői tanfolyamot látogatta, honnét a vizsgák előtt pár nappal, súlyos betegsége miatt, kimaradt; ugyanazon év aug. Berlinbe ment a paedagogiai tornászat elsajátítása végett. 1888-ban a Fekete József-féle budapesti nyilvános tan- és nevelőintézetben tanította a rajzot, tornát, szépírást és számtant; év végével tanulmányútra Párisba ment, a hol 14 hónapig volt; Munkácsy Mihály ajánlatára bejutott a szobrászati akadémia tanárának műtermébe, hol hét hónapig napi 12 franc fizetés mellett foglalkozott; (közben öt hónapot töltött Londonban). Párisból hazajövetele alkalmával, tekintettel nagy mennyiségű skizzei-, jegyzetei s illustrált lapjaira, a német Avricourtnál, a honnét Strassburgba igyekezett, elfogták. (A Times és utána az Egyetértés és egyéb hazai lapok közölték akkor ezen elfogatását.) 1891-től fővárosi rendőrtisztviselő volt. 1896. márcz. 15. óta Kézdi-Vásárhely rendőr-főkapitánya.

Czikkei, költeményei a következő hirlapokban jelentek meg: Kassai Szemle, Tata-Tóvárosi Hiradó, Szatmár, Nemzeti Hirlap, Ujpesti Közlöny, Rábavidék, győri Független Ujság, Vasárnapi Szünet, Mosonymegyei Lapok, Ujpesti Hírlap, Aranyosvidék és a Vidéki költők Albuma (Kassa, 1896.)

Munkája: Utmutató a §§§ tömkelegében. Kézdi-Vásárhely, 1899. (Közigazgatási munka.)

Kéziratban: Hamis kártáyások multja, jelene és jövője, Bünügyi nyomozat Londonban, Egy rejtélyes eset Párisban, A katakombák.

Önéletrajzi adatok.