Kezdőlap

Lovász Imre,

orvosdoktor és gyakorló orvos, debreczeni (Biharm.) származású, Bécsben tanulta az orvostudományokat; 1831-ben Pesten nyert orvosdoktori oklevelet és Mező-Túron (Jász-Nagy-Kun-Szolnokm.) telepedett le, hol megnősült; azonban nejétől elvált és Pestre költözött; itten a Karacs-családdal barátságban élt, mely segélyezte is; miután orvosi gyakorlata nem jövedelmezett, az irodalommal is segített magán; azonban a mellbetegség erőt vett rajta s 1843 körül, midőn a Rókus-kórházba akart menni, az utczán össze esett és csakhamar meghalt.

Czikkei a Tudom. Gyűjteményben (1834. XII. A meghülés ártalmairól, 1835. Észrevételek az éghajlatnak s más természeti viszonyoknak a népek charakterére való befolyásáról, 1836. III. Az őrültség erkölcsi okairól, X. Az álomról, 1837. I. Philologia és természettudományi vizsgálódások a különböző emberfajok historiájáról); a Társalkodóban (1838. 63. sz. Egypár szó, feleletül Argenti Döme tr. «Mit tartsunk a homoeopathirál» cz. czikket illető észrevételeire.)

Munkái:

1. Dissertatio inauguralis physiologicomedica de perspiratione cutanea, quam ... pro dris med. laurea rite obtinenda... euroditorum disquisitioni submittit. Pestini, 1831.

2. Értekezés a magyar nyelvujításról, és annak némely nevezetesebb hibáiról. U. ott, 1835. (Különny. a Tudom. Gyűjemény 1834. X. kötetéből.)

3. Értekezés a tanuló gyermekre nézve gyakoroltatni szokott testi fenyítékről, philosophiai és orvosi szempontból tekintve. U. ott, 1836.

4. Mit tartsunk a homoepathiáról? Dr. Kraus, Most, Caspari és Hufeland német munkáik után (főkép) a nem orvosok számára közrebocsátotta. U. ott, 1838.

5. Nevelést tárgyazó értekezések. I. A tanuló gyermeken gyakoroltatni szokott testi fenyítékről psychologiai és orvosi szempontból tekintve. 2. kiadás. II. Nevelési elvek, Matternek a franczia akadémia által 10,000 franknyi rendkívüli jutalommal megkoszorúzott pályamunkájából fordítva. U. ott, (1844.).

Kiadta Fazekas Mihály verseit Pesten 1836. (63 költemény és Ludas Matyi eredeti magyar rege négy levonásban. A bécsi második kiadás után.)

Levelei Horvát Istvánhoz, Bécs, 1837. febr. 6. és Pest, 1838. nov. 28. (a m. n. múzeumban).

Hazai s Külf. Tudósítások 1835. I. 21. sz.

Rupp, Beszéd 156. lap.

Szinnyei Könyvészete.

Petrik Bibliographiája és Karacs Teréz szives közlése.