Kezdőlap

Medgyesy Béla,

bölcseleti doktor, középiskolai képesített tanár, szül. 1859-ben Kolozsvárt, hol középiskoláit a róm. kath. főgymnasiumban 1878. jún. 1. bevégezte; azután ugyanott az egyetemen a természetrajz és vegytan hallgatója lett. 1880. nyarán ásvány-földtani kirándulást tettErdély bányaterületén Radna vidékéra; a magával hozott gyűjteményt feldolgozta s munkáját a kolozsvári egyetem mathem.-természettudományi kara 50 frttal jutalmazta. 1882-ben Erdély porphyr-kőzeteiről írt munkája szintén pályadíjat nyert. 1883-ban Erdély Eklogit-kőzeteit tanulmányozta. 1884. máj. 8. tanári oklevelet nyert a természetrajzból mint fő- és a vegytanból mint melléktárgyból. 1844. okt. elnyerte az állami ásvány-földtani ösztöndíjat. 1885-ben a kolozsvári egyetemen bölcseletdoktori oklevelet szerzett.

Czikkei az Orvos-Természettudományi Értesítőben (1883. Néhány erdélyi porphyr-kőzettani vizsgálat, kivonat; Eklogit Erdélyből).

Munkája: Erdély zeolithjeiről különös tekintettel a Desmin, heulandit és Laumontit fajokra. Kolozsvár, 1885. (Doktori dissertatio, a szerző életrajzával. Különny. az Orvos-Természettudom. Értesítőből).

A m. n. múzeumi könyvtár példányáról.