Kezdőlap

Mihály Gábor,

állami iskolai tanító, szül. 1863. aug. 8. Havadon (Maros-Tordam.) Mihály Sándor székely nemes, árvaszéki ülnök, fiát a marosvásáhelyi ev. ref. főgymnasiumban taníttatta, ki 1879-ben felvétette magát a székely-kereszturi állami tanítóképzőbe; itt végezte tanulmányait 1882-ben és működését egy marosvásárhelyi magán nevelőintézetben kezdte meg, de csakhamar magához hívta Deák Lajos tanfelügyelő irnoknak; innét három évi gyakorlat után a beszterczei állami iskolához nevezetetett ki, hol mai napig szolgál. A magyarosítás érdekében jelesül működik, így a magyar iparos egyesület megalakításában nagy tevékenységet fejtett ki; ezen egylet pénztárnoka és hét évig a dalosztály vezetője volt, valamint karnagya a magyar dal- és műkedvelő-egyletnek is. Részt vesz minden társadalmi mozgalomban, az EMKE besztercze-naszódmegyei osztályának választmányi tagja, tagja az Eötvös-alapnak és a megyei általános tanítóegyesületnek főjegyzője.

Tanügyi czikkeket írt a Maros-Tordába; írt a Kolozsvárba, a Család és Iskolába, a Néptanítók Lapjába, a Népnevelők Lapjába sat.

Munkája: Besztercze-Naszód-vármegye földrajza (200 frankkal jutalmazott pályamű). Kiadja a Besztercze-Naszód vármegyei általános tanítóegylet, Besztercze, 1890. (Sebestyén Józseffel együtt).

Vaday József, Magyar tanférfiak és tanítónők ezredéves Albuma. Békés-Csaba, 1896. fénynyom. arczk.