Kezdőlap

Mittelmann Bernát,

orvosdoktor, gyakorlóorvos, szül. 1866. okt. 10. Voloszánkán (Ungm.), hol atyja M. Ábrahám gazda és Barna Mihály ungvári tanár (jelenleg munkácsi gymnasiumi igazgató) oktatta 1876-84-ig a gymnasium nyolcz osztálybeli tantárgyaira s megkedveltette vele a magyar irodalmat. Szegénysorsú lévén, mint gymnasiumi tanuló s pesti egyetemi hallgató nevelősködéssel tartotta fenn magát. 1890-ben nyert orvosdoktori oklevelet és Ó-Budán telepedett le, a hol tekintélyes orvosi gyakorlatra tett szert. A m. kir. államvasutak, az ó-budai Chevra Kadischa, Cselka, Zion-egylet orvosa, tartalékos honvéd főorvos, székesfővárosi választmányi tag és az ó-budai zsidó hitközség elöljárósági tagja.

Czikkei a Tornaügyben (Az iskola és torna), a Buda és Vidékében (Az epileptikus jellem: Mohamed, Napoleon); a Budapesti Hirlapban (1902. febr. Budapesti kereskedelmi kikötő cz. memoranduma, melyben az ó-budai nagy-szigetet és a partot ajánlja kereskedelmi kikötőnek, a kormány által tervezett csepeli kikötő helyett. Külön is megjelent).

Munkája: A körülmetélés eredete, története és orvosi műtéte. 11, 383. VI. a. sz. belügyminiszteri rendelethez. Bpest, 1900.

Pesti Alfred, Magyarország orvosainak Évkönyve. Budapest, 1899. 156. l.; a m. n. múzeumi könyvtár példányáról és önéletrajzi adatok.