Kezdőlap

Moldovan-Micu János,

görög kathol. nagyprépost, szül. 1833. jún. 13. Várfalván (Torda-Aranyosm.) földmíves szülőktől; a gymnasiumot Balázsfalván végezte; ekkor a papi pályára lépett. A theologiát a pesti központi papnevelőben kezdte tanulni, majd a bécsi egyetemen folytatta, de betegsége miatt visszatért Balázsfalvára és itt végezte be a még hátralevő tanfolyamot 1857-ben. Még ezen évben theologiai tanárnak nevezték ki ugyanott, de már 1858-ban, saját kivánságára, áthelyezték a főgymnasiumhoz, a hol mint a rumén és latin nyelv tanára működött. 1859-ben felszenteltetett miséspappá, 1879-ben pedig érseki kanonokká választatott meg. A káptalanban a legkiválóbbak közé tartozott. Mint kanonok több évig viselte a főgymnasiumi igazgatói tisztet is. Vancea János érsek halála után 1892-95-ig ő vezette az egész érseki egyházmegyét, az érsekválasztáson pedig Mihályi Viktor püspök után ő kapta a legtöbb szavazatot. 1896-ban nagypréposttá lett, 1901-ben pedig pápai praelátussá neveztetett ki. Részt vett a megyei közéletben és a rumén társadalmi, közgazdasági, művelődési és irodalmi mozgalmakban. Érdemei elismeréseül a rumén közmívelődési és irodalmi egylet 1893-ban elnökének, a bukaresti román akadémia pedig 1894-ben rendes tagjának választotta meg.

A Cipariu által szerkesztett Archiv pentru filologia şi istorie cz. folyóiratban számos könyvismertetést és történeti czikket tett közzé (1870-72. Vechi'a Metropolia de N. Pope'a, Popea Miklós régi metropoliája sat.); a történeti czikkek közűl becsesek azok, melyek Klein Sámuel XVIII. századbeli rumén történetírónak és philologusnak életére vonatkoznak.

Munkái:

1. Acte sinodale de ale bisericei române gr. cat. de Alba-Julia si Făgărasiu. Balázsfalva, 1869., 1872. Két kötet. (A gyulafehérvári és fogarasi gör.-kath. rumén egyház határozatai).

2. Spicuire din istoria biserićéscă a Romănilor. Balázsfalva, 1873. (Kalászok a rumén egyház történelméből. Mind a két munka Nagyszebenben nyomatott).

3. Istori'a patriei pentru scólele poporali romane dein Ardealu. Balázsfalva, 1875. (Hazai történet az erdélyi iskolák számára, 2. kiadás. Eltiltatott).

Néptanitók Lapja 1875. 215., 1878. 99. l.

A m. n. múzeumi könyvtár példányairól és Ratiu János tanár szives közlése.