Kezdőlap

Némethy József,

kir. mérnök, szül. 1862. márcz. 19. Debreczenben, hol atyja N. István kőműves mester volt, három elemi osztályt végzett, azután atyja mesterségébe állott tanoncznak; két év mulva magánvizsgát tett a IV. elemi osztályból és a reáliskolába vétette fel magát; az öt osztályt Debreczenben járta s a VI-ból magánvizsgát tett. A VII. és VIII. osztályt és a műegyetemet Budapesten végezte. Atyja nem segíthette, azért 14 éves korától fogva magán-leczkeadással tartotta fenn magát. 1885-ben mérnöki oklevelet nyert és kir. segédmérnökké neveztetett ki Szombathelyre (Vasm.). Innét a kereskedelmi miniszterium szerkesztésti irodájába rendeltetett, hol négy évig működött; azután Tolna-, majd Baranya vármegyébe helyeztetett át, hol a törvényhatósági út- és hídépítéseknél tevékeny részt vett. Volt tartalékos tüzérhadnagy. Jelenleg Pécsett működik.

Munkái:

1. A kőműves mesterség. Gyakorlati kézikönyv kőművesek, munkásvezetők, vállalkozók és főleg a kőműves vizsgára készülő segédek és gyakornokok számára. 878 szövegábrával. Pécs, 1899.

2. Építési tájékoztató. Az építési ipar gyakorlati kézikönyve mérnökök, építészek, építőmesterek, építési vállalkozók, iparosok, munkavezetők, földbirtokosok, gyártulajdonosok, intézők, becslőbiztosok és bankhivatalnokok, s általában az építő s építtető közönség használatára. Kiváló kutfők nyomán, s a hazai iparvállalatok, ipartelepek és gyárak termékeire vonatkozó adatok felhasználásával. Pécs, 1902. Két kötet. (250 példányt a kereskedelmi miniszterium megvásárolt és a munkát 1901-ben az összes m. kir. államépítészeti hivataloknak hivatalos használatúl előírta. Ism. M. Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye).

3. Emlékirat a kereskedelemügyi m. kir. ministerhez. Pécs, 1903.

M. Könyvészet 1899. és a m. n. muzeumi könyvtár példányairól és önéletrajzi adatok.