Kezdőlap

Ransburg Zsigmond,

az angol nyelv magántanára több fő- és székvárosi polgári- és főreáliskolában, szül. 1843-ban Veszprémben; iskolai tanulmányainak befejezése után 1863-ban Londonba ment, a hol több évig foglalkozott az angol nyelv és irodalom tanulmányozásával. 1870-ben Münchenben telepedett le, az angol nyelv terjesztését tűzvén feladatául; itt az Odeon-teremben nyilvános angol társalgási estélyeket (összekötve angol ismeretterjesztő felolvasásokkal) tartott, közben pedig a Residenz-színházban a Wagner-egylet felkérésére és javára angol műkedvelő színi előadást is rendezett; az előadott The turned head cz. színmű német fordítását az akkori bajor fejedelemnek II. Lajos királynak ajánlotta fel, a ki ezért elismerő irattal tüntette ki. 1873 óta Budapesten működik.

Munkái:

1. Angol társalgási nyelvtan iskolai és magánhasználatra, Gaspey Tamás tanmódja szerint a magyar nyelvhez alkalmazta. Bpest, 1878.

2. English reading-book. (Angol olvasókönyv) iskolai és magánhasználatra. Adomák, történeti és egyéb elbeszélések gyűjteménye, költemények. Anglia történetének rövid vázlata, az összes angol királyok leszármazási táblázatával. Magyarázó szavakkal és kérdésekkel. U. ott, 1878. (2. olcsó-kiadás. U. ott, 1890.).

3. Kay to Gaspey's english Conversations-Grammair. U. ott, 1879.

Nevét Ranschbourgnak is írta.

M. Könyvészet 1889.

Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.