Kezdőlap

Székely-Doby Géza

gyógyszerészgyakornok, szül. 1864. márcz. 15. Nagy-Kanizsán, hol a kegyesrendieknél elvégezvén a gymnasiumi tanulmányait, a gyógyszerészi pályára lépett. De előbb megszerezte a kisdednevelői oklevelet. Habár gyakorlatilag sohasem működött a kisdednevelői pályán, annak szakirodalmában kivette részét; sok gyermekverset, nevelésügyi czikket írt a szaklapokba és több gyermekjátékát játszák a kis óvódások. Mint a kassai kör főjegyzője buzgalommal szolgálta a társadalmat és felolvasásokat tartott, különösen humorisztikus beszélyei tetszettek. Közben más-más vidékre került és így különböző vidéki lapokban jelentek meg beszélyei és versei.

Gyógyszerészi czikkeket a szaklapokba írt: a chininről, jódról, higanyról és az erjedésről.

Munkája: Kossuth századik születése napján... (Pályanyertes óda, melyet a nemzeti szövetség több ezer példányban nyomatott és ingyen osztott szét).

Színművei: Árvák sorsa és Megalkuvás, melyek a kalocsai, miskolczi és kassai színpadokon több előadást értek; Lövés után, színmű 3 felv., előadatott a miskolczi színházban 1891. febr. 3. (Ism. Borsodmegyei Lapok 11. sz.).

Hamvai Kovács Zsigmond, Kassai Irók. Kassa 1907. 230. l.