Kezdőlap

Szekrényessy József

ügyvéd, fürdőbérlő, szül. 1811. ápr. 16. Győrött; tanulmányainak befejeztével Andrássy György, majd Széchenyi István grófok mellett jurátuskodott; ez utóbbi pártfogásával a nemzeti kaszinó s a pesti lovaregylet első titkárja lett, később mint ügyvéd működött Pesten. A szabadságharcz leverése után több elítéltet az ő közbenjárására mentettek meg a bitótól. Az 50-es években az ügyvédi pályával felhagyván, a budai Császárfürdőt bérelte ki a Margit-szigettel együtt; a 70-es években a Rudas-fürdő bérlője volt. Érdemeket szerzett a politikai elnyomatás korszakában a társadalmi élet ápolása és fejlesztése körül. A bodajki fürdőt hosszú ideig bérelte és felvirágoztatta. Meghalt 1877. Aug. 9. Budapesten.

Munkája: A pesti testgyakorló-egylet Évkönyve 1853-ra. Pest, 1854.

Pallas Nagy Lexikona szerint még önálló munkái: Széchenyi István gróf némely tervei és Az újpesti kikötő, de ezeket nem ismerem; ő adta volna ki a Teleki-Albumot is; ezt azonban Petrik szerint Kotsányi László szerk. és adta ki Pesten 1862.

Színművei: A véletlen úrrá levés, vígj. 2. felv. (Előadatott a budai színpadon 1833. decz. 29); A reá szedett atyafiak, vígj. 2 felv. (Előadatott a budai színpadon 1834. nov. 24.).

Bayer József, A nemzeti játékszín története. Bpest, 1887. II.

Pallas Nagy Lexikona XV. 531. l.