Jegyzőkönyv

Felvétetett Aradon, az ereklyemúzeum helyiségében, 1913. évi október hó 23-án esti nyolc órakor az aradi vársáncból 1913. év október hó 20. és 21. napjain exhumált Schweidel József+ és Lázár Vilmos+ vértanúk csontmaradványainak az antropológiai vizsgálat befejezése után e célra készült tölgyfa ládákban történt elhelyezése alkalmával.

Jelen voltak: dr. Bartucz Lajos+ egyet. tanársegéd, Varjassy Árpád+, Kara Győző+, Szántay Béla+, Bancsák István+, továbbá Máté András+ múzeumi teremőr.

A jegyzőkönyvet Bancsák István+ vezette.

Dr. Bartucz Lajos+ kijelenti, miszerint a tudományos vizsgálatot befejezte, és annak eredményeképpen minden kétséget kizárólag megállapította, hogy a csontok tényleg Schweidel József+ és Lázár Vilmos+ vértanúk csontmaradványai; mégpedig a vár északi (VI. számú) kapujához közelebb talált és lábbal a kapu felé néző, az exhumálásnál jelen volt bizottság részéről felvett jegyzőkönyvben „első"-nek nevezett csontváz Schweidel József+nek – az utána következő, és az exhumálásnál jelen volt bizottság jegyzőkönyvében „második"-nak nevezett, fejjel a kapu felé néző csontváz pedig Lázár Vilmos+nak földi maradványai. Az ide vonatkozó és részletes szakértői véleményét írásban fogja a jelen jegyzőkönyvhöz leendő csatolás céljából beterjeszteni.

A bizottság Schweidel József+ csontjait megszámlálta, róluk jegyzéket készített, a csontokat selyempapírba göngyölve a jelenlevők által aláírt jegyzékkel együtt ládába helyezte.

A bizottság ezután Lázár Vilmos+ csontjait számlálta meg; a csontokról a jelenlevők által aláírt jegyzéket készített, a csontokat selyempapírba göngyölte s a jegyzékkel együtt ládába helyezte.

A ládákat bizottság lezárta és mindkét ládát Arad sz. kir. város polgármesterének, valamint Arad sz. kir. város közművelődési intézetének két-két pecsétjével lepecsételte.

A ládák kulcsait Varjassy Árpád+ kir. tanácsos, a közművelődési intézet igazgatója magához vette azzal, hogy azokat a közművelődési intézet irattárában fogja elhelyezni.

Ezzel a jegyzőkönyv lezáratott.

K. m. f.

Dr. Bartucz Lajos+Varjassy Árpád+
egyetemi tanársegédKara Győző+
Szántay Béla+Bancsák István+

[Dr. Bartucz Lajos+ irathagyatéka. Aradi vértanúk cs. Gépelt másolat eredeti aláírásokkal.]




Hátra Kezdőlap Előre