34

1849. augusztus 18.
  Haynau+ utasítása Franz Schlik+ császári királyi altábornagynak*

Nr. 3661/op.

Temesvár, 1849. augusztus 18.

 

A varsói herceg tábornagy őfőméltóságával kötött megállapodás értelmében a Görgey+ hadtesténél levő volt lázadófőnököket, szám szerint tizenegyet, valamint a volt debreceni országgyűlés számos képviselőjét, végezetül pedig a felkelők mindama tisztjeit, akik azelőtt a császári királyi osztrák hadseregben szolgáltak, kiadják nekünk, és Aradra szállítják.

Ennek az intézkedésnek végrehajtására nagyméltóságod nyomban rendelje el a következőket:

Aradról a tizenegy lázadófőnök elszállítására tizenegy. kocsi küldendő Nagyváradra, hogy elkülönítve lehessen kísérni mindegyiküket. Erre a célra tizenegy császári királyi tisztet, és minden kocsi őrzésére egy gyalogost kell kirendelni. A tizenegy kocsi mindegyike mellé két lovast kell adni fedezetül.

A képviselők és a volt császári királyi tisztek elhozatalára mintegy harminc kocsi küldendő lovassági kísérettel Nagyváradra, és ha ennyi kocsi nem bizonyulna elegendőnek, a további járműveket Nagyváradon és más helyeken kell kiállítani.

A kísérő legénység mellé tisztek osztandók be, mindegyikük meghatározott számú kocsira tartozik felügyelni.

Valamennyi fogoly az aradi várba szállítandó, és itt a legszigorúbb őrizetben tartandó, mégpedig a tizenegy lázadófőnök – akiknek nevét, beosztását és a felkelő hadseregben betöltött tisztét pontosan meg kell állapítani – elkülönítve, mindegyikük külön helyiségben őrizendő. A képviselők és a volt császári királyi tisztek a rendelkezésre álló helyiségekben többedmagukkal csoportosan helyezhetők el, de ugyancsak a legszigorúbb őrizet alatt tartandók.

A fenti egész szállítmány parancsnokául nagyméltóságod egy alkalmas, erélyes és tapasztalt törzstisztet jelöljön ki, aki oldja meg az útközben előforduló nehézségeket és feladatokat, és tegye meg a szükséges részletintézkedéseket. A fenti törzstiszt nagyméltóságod által aláírt nyílt paranccsal látandó el, és a varsói herceg tábornagy úrnál köteles jelentkezni.

Végezetül további három tiszt indítandó útnak a varsói herceg tábornagy úr főhadiszállására azzal a megbízatással, hogy a különböző lázadó hadtestekhez intézett felszólításokkal még Erdélybe is elküldendő orosz tiszteket kísérjék.

Ezeknek megérkezésükkor v. Parrot+ altábornagynál* kell jelentkezniük, akit nagyméltóságod mindenről megfelelőképp értesítsen.

Nagyméltóságod haladéktalanul küldjön nekem kimutatást minden Aradon található fegyverről, felszerelési és egyenruházati cikkről, a felkelők egyenruházati cikkeit is feltüntetve, mert az a szándékom, hogy a számos itt levő fogságból szabadult személyt és szökevényt* a lehető leggyorsabban felszereljem és felfegyverezzem.

Befejezésül ismételten emlékeztetem, hogy minden raktárat a lehető leggondosabban őrizni kell, hogy a kincstárat további károk ne érjék.

Haynau
  táborszernagy




Hátra Kezdőlap Előre