43

1849. augusztus 22.
  Részlet az osztrák minisztertanács jegyzőkönyvéből*

1. Az őfelségétől a miniszterelnökhöz érkezett utasítás, hogy Görgey+ megkegyelmeztetése ügyében írjon báró Haynau+ táborszernagynak, hosszabb megbeszélésre adott alkalmat, és ez azzal az eredménnyel zárult, hogy a hozzászólók többsége a megkegyelmezés mellett és amellett nyilatkozott, hogy Görgeyt egy karintiai városba internálják, és gondos felügyelet alatt tartsák. Ennek az eljárásnak legfontosabb okai Görgeynek a fegyverletétellel és a hadianyag átadásával teljesített nyilvánvaló nagy szolgálata; diktátorként való meghódolása, mellyel a forradalom fejét vágta le, a magyarországi forradalmi kormány ugyanis lemondott, és Görgeyre ruházta a hatalmat, ő pedig a hatalom birtokában meghódolt, és ezáltal meghódolását mintegy törvényesítette; Oroszország császárának kívánsága és ajánlása stb.

Leo Thun+ gróf és lovag Schmerling+ miniszter ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Görgey+ ellen vizsgálatot kell indítani, és csak a vizsgálat megtörténte után kellene kegyelmet adni neki. Nem tagadják, hogy fontos politikai okok szólnak a büntetlenség mellett, de ezt csak a megtartott vizsgálat után kellene számára biztosítani. Arról is szó van, hogy a nagyközönség Görgey+ iránti rokonszenvét el kell oszlatni, és a kormányhoz az illene, hogy csak megtartott vizsgálat után kegyelmezzen meg neki. Nem szabad megfeledkezni Zichy+ meggyilkolásáról* sem, és arcátlanságnak tetszik az is, hogy az oroszoknak hódolt meg. Ezeknek a minisztereknek (Thun+ és Schmerling+) nézete szerint azt kellene megírni báró Haynau+ táborszernagynak, hogy a császár hajlamos ezúttal kegyelmet adni, de csak előzetes vizsgálat után.

Lovag Thinnfeld+ miniszter ekkor arra emlékeztetett, hogy a Görgey+ elleni vizsgálat során olyan tények kerülhetnek napvilágra, amelyek megnehezítenék őfelsége számára a kegyelem megadását, most viszont minden további nélkül megadható, és ha a Görgeynek adandó kegyelem politikai szükségszerűség, minden előzetes vizsgálat nélkül meg kell adni neki.




Hátra Kezdőlap Előre