Tanácsok az összetett teljes szövegű kereséshez

 

Ezzel a részletesebb keresőoldallal a gyűjteményben levő dokumentumokban lehet keresni szavak előfordulásaira. Jelenleg kétféle programot használhatunk: a MEK saját szerverén futó SWISH++ illetve a nemzetközi Google rendszert (utóbbi itt le van szűkítve a mek.oszk.hu szerverre). A SWISH++ esetében a szavak vége levágható egy * karakterrel és akár ékezet nélkül is beírhatók, valamint szűkíteni lehet a keresést a MEK-ben használt 5 nagy témakörre vagy kereshetünk egyszerre az egész gyűjteményben (utóbbi lassabb), de csak a HTML formátumú dokumentumokban találja meg a beírt szavakat. A Google viszont bármely formátumot megtalál (köztük érdektelen segédállományokat is időnként), de nem lehet vele csonkolni a szavak végét és nem lehet ékezet nélkül keresni. További hátránya, hogy lassabban kerülnek bele az új könyvek, mint a SWISH++ adatbázisába.

Mindkét keresőnél előírhatjuk, hogy a megadott szavak mindegyikének vagy bármelyikének elő kell fordulnia a keresett dokumentumban, illetve hogy mely szavak ne forduljanak elő. A Google esetében ezenkívül még a szavak egymásutániságát és sorrendjét is kötelezővé tehetjük, ez a "pontos kifejezés" opció különösen hasznos idézetek és nevek keresésekor. Névelőket, személyes névmásokat és gyakori kötőszavakat nem érdemes beírni, továbbá a SWISH++ esetében legalább 4 betűből kell állnia a keresési mintának.

Az egy oldalon megjelenő találatok száma 10 és 100 között állítható, a nagyobb értékek lassabb keresést eredményeznek. A találati listában egy tételre kattintva az adott file jelenik meg, ezen belül a böngészőprogram belső keresőjével találhatjuk meg a keresett szót. Ha nincs találat, próbáljunk ki a másik keresőt, vagy írjunk más szinonimát, illetve a SWISH++ keresőnél vágjuk le a szavak végét a * jellel, vagy adjunk meg kevesebb szót, továbbá ne használjuk a "pontos kifejezéssel" opciót. Ha túl sok a találat, akkor írjunk be még egy-két jellemző szót. A megtalált dokumentum borítólapjára úgy tudunk visszatérni, hogy a böngésző címsorából visszatöröljük a file nevét egészen a MEK azonosítószámig.