CÍMLAP


Lev Nyikolajevics Tolsztoj
Háború és béke
Írja ide a véleményét erről a műről!

Név:


E-mail cím:
(ha választ vár)


Vélemény: (max. 2500 karakter)Ajánlja ezt a művet ismerőseinek!

Saját név:


Saját e-mail cím:


Címzett neve:


Címzett e-mail címe:
(kötelező)


 2012-02-15 10:40:14 
 Laci (MEK könyvtáros)  
 A fordítói jogok miatt kellett levennünk. Igyekszünk régebbi fordításokkal pótolni ezeket.
 2012-02-15 10:31:31 
 Szekeres  
 Miért törölték az állományból ezt és Tolsztoj több más művét is? Erre szeretnék választ kapni. Üdv, J.
 2010-05-06 17:00:52 
 Nagy Károly  
  Nem az volt, amire számítottam. Ne essék félreértés, nem elmarasztaló értelemben gondolom. 1960 körül középiskolai irodalom órákon az orosz irodalom remekei témakörben tanultunk Tolsztoj Háború és béke című, remekműként bemutatott művéről. Azt tanították, hogy Kutuzov az orosz hadsereg zseniális parancsnoka volt, vezetésével a hős orosz sereg megállította, majd kiverte Napóleont Oroszországból. Az akkori irodalomoktatás szervezői biztosra mehettek: aligha akadt a diákok között valaki, aki elolvasta volna az ezer oldalt meghaladó monumentális művet, amely egyébként nem volt kötelező olvasmány.

Ezzel szemben Tolsztoj Kutuzovot nem lángelméjű hadvezérként, hanem kétségek közt gyötrődő, megfáradt aggastyánként ábrázolja, akit sem a cár, sem közvetlen környezete nem vett túl komolyan.

A háború első részében a benyomuló franciák elől Kutuzov seregével folyamatosan hátrált, lehetőleg kerülve az összecsapást. A cár felszólítására, védje meg Moszkvát, azt válaszolta, Oroszország két dolgot veszíthet el: a hadseregét és Moszkvát. Ha útját állja a franciáknak, akkor azok először megsemmisítik az orosz hadsereget, majd utána elfoglalják Moszkvát. Így inkább szépen elkerülte, és élelemmel jobban ellátott vidéken pihentette seregét. Moszkva elesett, de a hadsereg megmaradt.

A háború második részében Kutuzov a francia sereg után vonulva ismét igyekezett kerülni az összecsapásokat. A francia sereg inkább az ellátatlanság, a szervezetlen orosz szabadcsapatok állandó támadásai és az orosz tél miatt semmisült meg, mintsem az orosz sereg mért volna rá megsemmisítő csapást.

Az oroszországi hadjáratot inkább jellemezte a káosz, mint jól átgondolt haditervek. Mindkét fél részéről. Tolsztoj jóval az oroszországi hadjárat után született, és a gondtalan arisztokraták életét élte. Nem igazán lehettek hiteles információi a nagy hadjáratról, műve végén utalt is a történészek és monográfia írók egymásnak ellent mondó állításaira. Talán ez lehet az oka annak, hogy a terjedelmes mű sokkal kevesebbet foglalkozik a háborút kiváltó okok és a harctéri események leírásával, mint az arisztokrácia bemutatásával. A muzsikok életéről pedig, akik a hadsereg tömegeit adták, és az esztelen háború tömeges áldozataivá váltak, több szó is eshetett volna. Az arisztokrata író erre a szintre nem ereszkedett le.
 2010-03-26 22:03:09 
 Szentpéteri Gyula  
 Jó estét ! Feltűnt már másnak is, hogy a Tolsztoj: Háború és béke digitális (pdf) verziója 1024 oldalból áll ?!? :)
 2007-02-13 15:21:10 
 Györgyi  
 Nagyon jó könyv, sokkal jobb mint az Anna Karenina. A 3. résznél tartok és már előre sajnálom, hogy nem sokára befejeződik a könyv.
 2006-09-28 09:16:29 
 vajas adrianna  
 szerintem konnyen olvashato olvasmany en mar ki olvastam az 1 reszet.Az 1 reszeben sok irodalmi kotet van.
 2006-03-20 21:23:49 
 Viktória  
 Egyszer azt álmodtam, el kell olvasnom ezt a művet. Azelőtt még nem sokat foglalkoztam vele. Hallottam róla, de nem igazán ismertem Tolsztojt sem. Rászántam magam, hogy elolvassam, hiszen nem kis terjedelmű. Ez a mű nagyszerű. Bár néha szerintem elveszik a részletekben, mégis fantasztikusan izgalmas volt olvasni.