Bemutatkozás

Amikor a színek a földre szálltak és képekké váltak, nagy szemekkel néztem őket: a fákat, virágot, erdőket, mert megláttam a bennük lüktető életet, amely gyönyörű kalandra hívott el.

Engedtem a hívó szónak, belementem a játékba, átléptem az anyag határát és elmerültem a színekben, amelyek hol ragyogtak, hol sötéten járták örök táncukat.

A képek mögött érdekes, izgalmas világok rejtőztek, felfedezésük felért a legnagyszerűbb kalanddal, a legszebb élménnyel. Amikor megérkeztem, a színek örömmel fogadtak, elmesélték az életüket, kezdve a mennybéli születésüktől a földi pályafutásukig. Elmondták azt is, hogy eddig nem sok látogatójuk akadt, pedig szívesen fogadnak mindnekit, megmutatnak mindent, s meg is vendégelik a vándort a szépség és az öröm táplálékával.

Engem is végigvezettek ebben a hihetetlenül gazdag birodalomban, s azzal bocsátottak utamra, hogy híven számoljak be mindenről, amit itt láttam, s azt is mondjam el, hogy a virágoknak nem csak színük és illatuk van, hanem lelkük is, s ez sokkal szebb, mint a legpompásabb virágszirom.

Régen történt...

Még gyerek voltam, amikor találkoztam Vaszilij Kandinszkij művészetével, s meglátva a Kompozicio VIII című festményét, megtörtént a csoda: a színek leszálltak a földre, és kinyitották a Kaput a Nagy Kaland felé.

Első lépésként lerajzoltam a Kompozicio VIII -at tussal, fekete-fehérben, s bár úgy nézett ki, mint egy fénymásolat, nekem többet jelentett az eredetinél, mert ez volt az első rajzom.

Később rajzoltam madarakat, apám portréját, fákat és sokféle mást. Közben olvastam, tanultam, képeket, szobrokat tanulmányoztam, figyeltem az arányokat, próbáltam megfejteni a szépség titkát. Elmerültem a régmúlt korokban, összehasonlítottam az irányzatokat; kerestem a saját stílusomat - az előttem élt művészek alkotásain keresztül.

Az írással ellentétben a vizualitásom inkább az absztrakt formákhoz állt közel, a szabályos, geometrikus elrendezést, a vonal- és színfegyelemet éreztem magaménak. Egy-egy harmonikusan elhelyezett festékpetty többet mondott a világról, mint a legkidolgozottabb tájkép, mert a pettyekben benne volt minden. Egyszerűen, lényegre törően, összesűrítve, feleslegek nélkül. Nem véletlen, hogy amikor megjelentek a számítógépek, azonnal rávetettem magam a számítógépes grafika tanulmányozására. Akkoriban - a korlátozott technikai lehetőségek miatt - ez még csak játék volt, de nagyon komoly játék! Kísérletek, színkeverés, soha nem látott új formák előállítása. Izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségek és megvalósulások.

S a játék lassan művészetté nőtte ki magát.

A digitális alkotói folyamat során veszünk egy képet - amely lehet festmény, rajz vagy fotó – és megpróbálunk mögé nézni. Minden kép mögött van valami ; több vagy kevesebb, de van. És ha úgy érezzük, hogy a mögöttes világ a felszínre akar jönni, ha meghalljuk a hangját, a digitális technológiák segítségével láthatóvá tehetjük az elrejtett szépet. A képek átalakításának számos útja, módja van. Képek keverése, részletek elhagyása, speciális hatások alkalmazása és sok más egyéb eljárás teszi lehetővé, hogy megmutassuk a képek rejtett üzeneteit, a képek szívét és lelkét.

Szeretem a digitális művészetet, mert szeretem a színeket és az életet. A képek az élő természet részei, mint ahogy mi is azok vagyunk. Üzeneteik az élet üzenetei, bölcsességeik az élet bölcsességei. Minden képnek önálló élete van, önálló egyénisége, mint nekünk, embereknek, de mindannyian benne élünk az örökké változó, soha el nem enyésző világban.

Visszatértem a Nagy Kalandból, élményekkel, látással, tudással. Ezt szeretném megosztani veletek a képeimen keresztül, hogy lássátok, amit én láttam, tapasztaljátok, amit én tapasztaltam túl az anyagon, túl a határokon, túl az Életen.

Fogjuk meg hát egymás kezét, és járjuk körbe a színeket.

Az Elejétől a Végéig.

Őri István
2006. áprilisa

 

Elérhetőségeim (e-mail):
betuvilag@gmail.com

 

Megjelent könyveim:

A szeretet, erő és szépség könyve - Magyar Elektronikus Könyvtár, 2003.
http://mek.oszk.hu/02800/02814/

A Tündérkert virágai - Hangtalan mesék - Magyar Elektronikus Könyvtár, 2004.
http://mek.oszk.hu/01900/01932/index.phtml
vagy
http://mek.oszk.hu/01900/01932/

Rigóünnep - versek, mesék, mondókák gyerekeknek - Magyar Elektronikus Könyvtár, 2004.
http://mek.oszk.hu/02200/02244/02244.htm
vagy
http://mek.oszk.hu/02200/02244

Az Élet és az Út dalai - Netkötet - Irodalmi Rádió, 2005., Magyar Elektronikus Könyvtár, 2005.
www.azeletesazutdala.uw.hu
vagy
http://mek.oszk.hu/03200/03218/

Vissza a tartalomjegyzékhez