Vendégkönyv

Új hozzászólás

Előző (c)       Következő (v)

2015-11-21 17:18:52   
Laci (MEK könyvtáros) 
A MEK kezdőlapján többféle keresési lehetőség van (szerző/szerkesztő neve, a könyv címének szavai, témakör, a művek teljes szövege). Van két összetett keresőoldal is még több lehetőséggel: http://mek.oszk.hu/katalog/ és http://mek.oszk.hu/kereses/, valamint az egyszerűsített http://vmek.oszk.hu felületen egy egysoros gyorskeresőt is elhelyeztünk. (Minden keresőhöz tartozik egy-egy "súgó" gomb, amire kattintva elolvasható a működése.)
A Gallica egy digitalizáló projekt (minden könyvet ott digitalizálnak, azonos formátumban), így egységesebb a keresőrendszere. A MEK-ben sokféle forrásból különböző formátumban vannak dokumentumok, ezért elég vegyes a találati lista. (Olyan PDF-ek is vannak nálunk, amelyeknél a szöveg kimásolást letiltotta a készítője vagy a kódolás miatt nem nyerhető ki helyesen, így ezeknek a szövegét nem lehet visszakeresni.)

2015-11-21 12:17:23   
Cseri  
Tisztelt MEK könyvtáros! Nem tartom jó keresőnek a MEK indító oldalán található keresőt,például a Gallica rendszeréhez képest végtelenül gyenge használhatatlan. Amennyiben tudatlanságom miatt hibásan érzem így,ám bocsánatot kérek.

2015-11-18 15:13:47   
EJ 
Igen tisztelt Pincés Barnabás. Engler Józsefnek hívnak, számos hanganyag elkészítésével évek óta segítem ezt az oldalt, számos helyen ismernek. És ön kedves, másokat minősítgető kommentjein felül mit tett le az asztalra? Gondolom, nem keveset, ami tiszteletre méltó lehet - ám nem árt csínján bánnia a minősítgetésekkel és a fogalmazásaival. Ez nem az arra való fórum, uram, itt más a téma.

2015-11-15 22:19:02   
Pincés Barnabás 
EJ-EJ-EJ... ejnye. Újabb név nélküli fogadatlan prókátor. Aki bátor, mint az oroszlán sebesen fut, mint a nyúl és jámbor, mint a lajhár. Vagy pedig: bátor, mint a nyúl, sebesen fut, mint a lajhár és jámbor, mint az oroszlán? Tuggya a rosseb. Ezúton hadd köszönöm meg a könyvtárosok munkáját, csakugyan elismerésre méltó az erőfeszítésük. A névtelen senkiháziak pedig pukkadjanak meg. De ezt legalább szívből kívánom.

2015-11-12 19:51:34   
Laci (MEK könyvtáros) 
Köszönjük a jelzést, valóban a Makó vitéz magyarázat most a leginkább elfogadott a szólás eredetére, bár vannak/voltak más feltevések is, ezekről is lehet olvasni itt: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_3/010_e_szolasok.htm

A MEK-ben levő könyvekben sok olyan állítás van, amelyek időközben helytelenné váltak vagy eleve tévesek voltak. Mivel ez egy könyvtár, ezért mi nem javítjuk ki ezeket (kivéve, ha a szerzőjük kéri). Azt az állapotot őrizzük, ahogy annak idején kiadták ezeket a könyveket.

2015-11-12 19:07:13   
Horváth Mihály 
Üdv! Jelezni szeretném, hogy az alább linken: http://mek.oszk.hu/00200/00242/00242.htm#m lévő dokumentumban találtam egy igen súlyos hibát: Olyan messze van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. They are as far apart as Makó (in Hungary) is from Jerusalem. A probléma ott van, hogy a fordításban Makóra mint városra hivatkozik. De a közmondásban szereplő egy Jeruzsálembe tartó Makó nevű katonáról szól. Ha lehetséges kérem javítsák a hibát, csak az értő közönség kedvéért. Ha más nem legalább a zárójeles hozzáfűzést vegyék ki, úgy legalább nem feltűnő hogy "mire gondolt a költő". Üdv Horváth Mihály

2015-11-11 09:32:29   
Drótos László (MEK könyvtáros) 
Annyit tennék még hozzá, hogy szerencsére egyre több szerző vagy örökös dönt úgy, hogy engedélyt ad a Magyar Elektronikus Könyvtárnak egyes könyvek szolgáltatására (most pl. Barsi Ödön hangoskönyveire), mert felismeri a szabad hozzáférés előnyeit. A másik megjegyzésem, hogy bár a MEK fennállásának 20 éve alatt csak szigorodott a copyright szabályozás, most már inkább ennek enyhítésén gondolkoznak az illetékesek, hogy a 20. század kultúrája legálisan elérhető legyen a digitális világban. Reméljük, nem kell még 20 évet várni egy életszerűbb és "kultúrabarátabb" jogszabályra.

2015-11-10 21:15:22   
EJ 
Pincés Barnabás úr szíves figyelmébe ajánlom, hogy ez itt egy elektronikus könyvtár. Kiválóan működik, és komoly közszolgálatot tesz, nem kis erőfeszítések és utánajárások árán. Itt nem politizál senki, az irodalmat és az értékeket próbálják közreadni, menteni minden magyarul beszélő ember számára. Nem ildomos azonnal megvádolni senkit, és nem ildomos nyers politikai felhanggal tetézni is azt. Nagyon sok kiváló mű nem szerepelhet (még) itt a néhol teljesen érthetetlen és értelmetlen jogszabályok miatt. Amit csak lehetséges, az itteni könyvtárosok és a segítő önkéntesek megtesznek. A többi nem rajtuk múlik - és határozottan nem az itt semmiféle formában nem kívánatos politikai megnyilvánulásokon.

2015-11-06 19:38:43   
Laci (MEK könyvtáros) 
Javítottam, köszönjük a jelzést!

2015-11-06 05:53:47   
Laci 
Bocsánat! Az előbbi a Senki szigete fejezetben van...

2015-11-06 05:51:39   
Laci 
Jókai, az Aranyember, HTML változat, A szent Borbála (1. fejezet): Egy rendezett kert, valami öt-hát holdra terjedő... (helyesen: öt-hat holdra...)

2015-11-02 19:35:19   
Pincés Barnabás 
Köszönöm a tájékoztatást, így már értem, világos. Tehát a kerékkötő jelen esetben (is) egy kiadó. Kíváncsi vagyok, mit szólna az író, hogy a nevét viselő kiadó a kultúra terjesztését így einstandolná... Egyébiránt hadd fűzzem hozzá, hogy hivatásos katonaként talán bocsánatos, hogy fingom sincs a szerzői jogviszonyok ingoványos és zűrzavaros világáról. Nem az a dolgom, hogy értsek hozzá. Alapvetően a kultúra érdekel és azt igyekszem megtalálni. Megtaláltam itt Fekete István műveit? Nem. Felháborodtam ezen? Igen. Méltán? Igen. Bocsánat, ha ezzel bárkit megbántottam. Valami disznóságot gyanítottam a háttérben, mint ahogy disznóság volt az író tehetségének elhallgatása - miután félig agyonverték az ÁVO pincéiben (ezt sem verték nagydobra). Hadd legyen még egy hozzáfűznivalóm: én a teljes nevemmel vállaltam a hozzászólásomat, és - mint utóbb kiderült - jogszabályokban való tájékozatlanságomat. Ha úgy tetszik: nyílt sisakkal küzdök. Ezzel szemben az "Egy rendszeres látogató" van annyira gerinces, hogy kioktató hangvételű irományához még csak nevét sem adja. Azt hiszem, ez az, ami minősít valakit...

2015-10-30 09:11:51   
Moldován István (MEK könyvtáros) 
Köszönöm rendszeres látogatónk tájékoztatását, pontos. Hozzátenném, hogy sok évvel ezelőtt próbálkoztam szerzői jogi engedélyt szerezni, Fekete István egyik örököse támogatta is a javaslatot. Sajnos a Móra kiadónál vannak a jogok, amelyik elzárkózik az internetes nyilvános közléstől. nemrég a kiadó Békés Pál örököseit győzte meg és vetették le a szerző műveit, amit anno az ő engedélyével szolgáltattunk.

2015-10-30 08:48:47   
Egy rendszeres látogató 
Kedves Pincés Barnabás! Fekete István műveit a copyright, azaz szerzői jog miatt nem szolgáltathatja az elektronikus könyvtár. Mielőtt habzó szájjal nekiesik ezeknek a rendkívüli embereknek, nem ártana tájékozódnia!!!!! Magyarországon a szerző halálának évétől még 70 évnek kell eltelnie, hogy ingyenesen lehessen itt elolvasni a szerző műveit. Kivétel, ha maga a szerző vagy annak örökösei ezt lehetővé teszik. Én is szomorúan tapasztalom, hogy tájékozatlansága miatt minősíti saját magát...

2015-10-29 21:08:37   
Pincés Barnabás 
Tisztelt Könyvtár! Önök magyar könyvtárként szerepelnek az internet világában, ugyanakkor szomorúan kell megállapítanom, hogy egyik legkiválóbb magyar írónk - aki a Wikipédia szerint Jókai mellett a legnépszerűbb - egyetlen írása sem szerepel a gyűjteményben. Egyetlen kérdésem van: MIÉRT??? Fekete István számos kitűnő (no és persze bírálók által is díjazott) regényt, kisregényt, novellát, elbeszélést írt mindamellett életszemléletével, természetszeretetével és elvhűségével valódi példakép. Miért nem találok meg műveiből egyet sem az Önök gyűjteményében? Talán még mindig tiltólistán szerepel, mint a baloldali diktatórikus rezsim idején? Ha igen: Ki és mikor törli ki onnét? Urambocsá: Ki és hogyan rehabilitálja az elhunyt írót? Szeretném, ha súlyos hiányosságaikat mihamarabb pótolnák ha igazán a magyarnak és a kultúra terjesztőinek tartják magukat, Fekete István (legalább legismertebb) műveinek elektronikus közzétételét haladéktalanul tegyék meg. A teljesség igénye nélkül: Tüskevár, Téli berek, Vuk, Csi, Lutra, Hu, Ci-nyi, Erdei utakon, Ballagó idő, A koppányi aga testamentuma... Tisztelettel: Pincés Barnabás

2015-10-29 18:47:20   
??????? 
?????-??????????????????????????????????????????????--muindi????????????????????--???????????????? ??????? http://www.bell.gr/back.asp

2015-10-19 13:09:02   
Laci (MEK könyvtáros) 
Jókai életrajz itt van a MEK-ben: http://mek.oszk.hu/00900/00945/
(benne a bablevesre utalás: http://mek.oszk.hu/00900/00945/html/04.htm)
recept pedig például itt: http://mek.oszk.hu/04400/04466/04466.pdf

A háttértörténetről itt lehet olvasni:
http://valasz.hu/gasztronomia/a-jokai-bableves-76437/
http://hvg.hu/gasztronomia/20090904_jokai_bablevese_recept
http://www.demokrata.hu/cikk/angyalbakancs-jokai-modra
http://www.budapestwatersummit.hu/inspiraciok/izek-es-vizek/a-jokai-bableves-227/

Ezek többnyire erre " A kőszívű ember fiai" fejezetre hivatkoznak: http://mek.oszk.hu/00800/00829/html/jokai5.htm

2015-10-19 12:46:52   
kuba guding dzsunior 
Jókai Mórról és a róla elnevezett bablevesről szerettem volna olvasni,illetve kutakodni, de nem találtam semmit :( Ebben a témában tudnának-e segíteni esetleg ?

2015-10-19 09:22:14   
Suba Ferenc 
Super!!

2015-10-05 23:23:35   
Feri 
Feri

2015-09-30 12:31:15   
obalazs 
Köszönöm szépen! Az ismerősöm egyenlőre keresem az éterben, de rögtön szólok amint meglesz.

2015-09-28 12:34:51   
Laci (MEK könyvtáros) 
Köszönjük a javaslatokat, Balázs, utánanézek és ami már szabadon terjeszthető ezekből, azokat felírom a kívánságlistánkra. Az Énekeskönyv itt megtalálható: http://magyar-irodalom.elte.hu/gepesk/wathay/ (Bár nálam a Firefox nem tudja megnyitni az egyes oldalakat a linkekben használt fordított perjelek miatt, de egyéb böngészőkkel működik.) Ha az ismerőse könyvének a címét megírja az info@mek.oszk.hu e-mail címre, akkor felvesszük azt is a digitalizálandók közé.

2015-09-28 12:16:20   
obalazs 
Kedves Laci! Mindig szívesen böngészem az oldalt és fedezek fel új dolgokat. Néhány tippem nekem is lenne, a 70 év tudomásom szerint nem akadály: Wathay Ferenc Énekeskönyve, Jászai Mari Emlékiratai, Harsányi Kálmán Kristálynézők c. regénye, Lyka Károly művészettörténeti írásai, Takáts Sándortól pedig bármi ami nem annyira kurrens(bár tőle már van valami) A nagy része csak kedves olvasmányélmény. Egy konkrét kérdés van olyan idős ismerősöm, aki szívesen látná munkáját a MEK-en, de a digitalizációhoz nem ért és igazán én se. Ilyen esetben, mit tanácsolnak?

2015-09-28 11:59:56   
Béla 
Nagyszerű és jól megszerkesztett az oldal.

2015-09-22 11:52:23   
Laszlo 


2015-09-17 13:21:28   
Edit 
Kedves Laci! Nagyon köszönöm!

2015-09-17 13:04:44   
Laci (MEK könyvtáros) 
Földes Jolán könyvei esetében (a jelenlegi szabályozás szerint) még sokára jár le a copyright, úgyhogy ezt nem szolgáltathatjuk. A két Hector Malot regényt felírtam a kívánságlistánkra.

2015-09-17 12:53:42   
Edit 
Nagyon szeretném olvasni a következő, régebbi kiadású könyveket. Jó volna, ha felkerülhetnének a MEK-re: 1. Földes Jolán: Arany fülbevaló 2. Hector Malot: Pompon 3. Hector Malot: A szépség vonzereje

2015-09-09 21:29:00   
NannyOgg 
Köszönöm!

2015-09-09 21:18:41   
Laci (MEK könyvtáros) 
Felírtam a "kívánságlistánkra". (Hogy lesz-e rá kapacitásunk még az idén, azt nem tudom.)

2015-09-09 20:55:25   
NannyOgg 
Úgy, de ÚGY szeretném, ha felkerülne Zolától a Thérèse Raquin! Van valami esély rá, hogy a közeljövőben elérhető lesz?

2015-09-09 15:50:39   
Laci (MEK könyvtáros) 
A MEK-ben nincs meg, de itt megtalálható: http://www.jezusert.com/index.php?fakcio=konyv

2015-09-09 15:38:06   
Sükös Pál : A keskeny úton 
Hallottam róla, hogy nagyon érdekes könyv.

2015-09-08 16:36:29   
jani 
jani

2015-09-01 22:41:47   
Herczog Ferenc 
A kérdésem az lenne, hogy a legjobb Villon fordítás Mészöly Dezsőtől elérhető lesz-e a MEK-en

2015-09-02 13:07:11   
Matias 


2015-08-31 01:14:00   
Menton 
Szuper, nem hallottam még erről, de szerintem pont erre lesz szükségem. Persze kíváncsi leszek, az árak hogyan alakulnak majd, de ígéretesen hangzik. Köszönöm!

2015-08-30 20:47:43   
Laci (MEK könyvtáros) 
Én sem tudok magyar e-kiadásról (angolul és franciául sok helyen olvasható online, pl. itt: http://ebooks.adelaide.edu.au/p/proust/marcel/). A http://eldorado.oszk.hu oldalon lesz majd lehetőség - a jogdíj megfizetése mellett - ilyen digitális könyveket is megrendelni, de egyelőre még nem működik ez a része a szolgáltatásnak.

2015-08-30 18:40:12   
Menton 
Értem és köszönöm! Ha digitalizált formában mégis szükségem lenne a műre - magáncélú felhasználásra -, kihez érdemes fordulni? Gondolom, a MEK-en keresztül nem lehet elektronikus példányt vásárolni. Esetleg a kiadó? (Tudtommal nem jelent meg e-könyvként a mű.) Vagy legegyszerűbb, ha beszkennelem magamnak? Elnézést a sok kérdésért, és tudom, hogy ez már nem a MEK kompetenciája, de hátha tudnak tanácsot adni. :)

2015-08-30 09:34:10   
Laci (MEK könyvtáros) 
A fordítói jogok miatt nem került fel végül ez a könyv, és nem is várható a MEK-ben belátható időn belül, úgyhogy töröltre állítottam a státuszát. (A többi státuszjelzés a tervezett formátumokra vonatkozott.)

2015-08-30 03:36:22   
Menton 
Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában c. regénymonstrumát keresem elektronikus formátumban. Hirtelen nagyon megörültem egy MEK-es találatnak, de sajnos a linkre kattintva ez az üzenet jelenik meg: "Feltöltésre váró dokumentum számára fenntartott hely!". (link: http://mek.oszk.hu/07600/07657/ ) Ilyenkor érdemes várni, és néha ránézni a linkre, hátha felkerül néhány hónapon belül, vagy ez nem ilyen egyszerű? Sejtem, hogy a http://mek.oszk.hu/07600/07657/cimkes.html oldalon a "dokumentum státusza" jelölései - "NEMOK", "PVX" és "LIT" - nem a nagyközönségnek szólnak, de ha nem titok, lehet tudni, hogy ezek mit jelentenek? Az elsőt mondjuk sejtem. :) Ha esetleg csak arról van szó, hogy a mű nincs megformázva, átnézve stb., én már egy félkész vagy teljesen nyers szövegért is nagyon hálás lennék.

2015-08-23 08:11:18   
Dr Kapantzián Artúr 
Köszönet mindenért....

2015-08-22 20:36:29   
Laci (MEK könyvtáros) 
Köszönjük a dicséretet és a felajánlást is! :) A MEK-et működtető osztály címe és tagsága a http://mek.oszk.hu/html/munkatars.html oldalon látható. Az osztály most éppen kihalt a nyári szabadságok miatt, de ősszel szívesen látjuk akár személyesen is. (Sok érdekes könyv digitális változata van feldolgozás alatt, ezek néhány héten belül jelennek meg a MEK-ben, érdemes lesz majd figyelni az újdonságok listáját.)

2015-08-22 19:44:24   
Gleichner Péter 
Már elég hosszú ideje használom az oldalt és itt az ideje hogy visszajelzést adjak: ez az egyik leghasznosabb magyar nyelvű oldal,amit ismerek. Állításomat hideg sörrel/sütivel (igény szerint) hajlandó vagyok megerősíteni. Ha kapok egy címet, hogy hová küldhetem a munkatársaknak, küldöm. GP

2015-08-06 15:30:54   
P. D. 
Köszönöm a válaszát.

2015-08-06 15:24:00   
Laci (MEK könyvtáros) 
Valóban jó lenne ezeket a könyveket is szolgáltatni, de a jogok külföldi kiadóknál vannak, lehetetlen engedélyt szerezni az ingyenes digitális terjesztéshez.

2015-08-06 15:18:48   
P. D. 
Nagyon tetszik ez az oldal egy csomó olyan könyvet megtaláltam amit a boltokban nem ha nem veszik sértésnek annyit szeretnék ajánlani hogy Gerald Durrell-nek néhány könyvét nagyon szokták szeretni az olvasók.

2015-07-04 16:44:01   
Laci (MEK könyvtáros) 
Köszönjük, Mónika, kellemes olvasgatást! (Nyáron is folyamatosan készülnek és kerülnek fel új könyvek, érdemes figyelni az újdonságok listáját a kezdőlapon.)

2015-07-04 16:01:17   
Mónika 
Nagy örömmel találtam rá az elektronikus gyűjteményre nemrég. Külföldön élő magyarként nyomtatott könyvek szállítása és tárolása kihívást jelentene, az Önök segítségével viszont könnyen és gyorsan letölthetőek a kedvenc olvasmányaim. Jövőbeni munkájukhoz sok sikert kívánok! Tisztelettel: egy jövőbeli támogatójuk

2015-07-03 10:20:03   
Laci (MEK könyvtáros) 
Lesznek még továbbiak is 1-2 hónap múlva.Előző (c)       Következő (v)